30.5.2003

Soud vynesl ortel nad Union bankou: konkurs

Příběh zkrachovalého ostravského peněžního domu se chýlí ke konci, věřitelé však budou muset čekat ještě léta

* Miliardový majetek Union banky jde do konkursu, brzo se začne prodávat.

Příběh zkrachovalé Union banky, který je plný zvratů a podivných okolností, jimiž se zabývá policie, má už možná definitivní tečku. Ostravský krajský soud včera vyhlásil na peněžní ústav konkurs. Paolo Catalfamo, šéf italského Invesmartu, který Union banku ovládá, je rozhodnutím soudu velmi rozčarován. "Vždy jsem tvrdil, že likvidace, do níž peněžní ústav poslala centrální banka, povede ke konkursu," řekl včera Hospodářským novinám. Tím skončila šance zhruba sto dvaceti tisíc klientů bankovního domu, že se brzy dostanou alespoň k části peněz, na něž se nevztahuje pojištění vkladů. Zatím se musí smířit s tím, že ať byly jejich úspory jakkoliv velké, dostanou necelých osm set tisíc korun. Tím, že ostravský Krajský soud zamítl vyrovnání, padla naděje, že by vkladatelé do dvou let mohli navíc získat třicet procent z částky nad limit pojištění. Právě to sliboval management Union banky, který o vyrovnání společně s majiteli, tedy italským Invesmartem, usiloval.

Svoje pohledávky by nyní klienti měli přihlásit u ostravského krajského soudu. Na rozdíl od vyrovnání konkurs může trvat déle, takže na uspokojení pohledávek si budou muset věřitelé počkat zřejmě více let. Částka, kterou skutečně obdrží, bude záviset na tom, jak úspěšný bude prodej majetku ostravského peněžního ústavu. Ten odborníci momentálně odhadují na osm až jedenáct miliard korun a shodují se, že výtěžek z konkursu se obvykle pohybuje kolem patnácti procent.

Vstup konkursní správkyně Michaely Huserové do bývalého peněžního ústavu také znamená, že jsou okamžitě splatné všechny dluhy. Navíc také může napadnout všechna rozhodnutí včetně obchodů, které byly v Union bance uskutečněny šest měsíců před jejím příchodem. Zda tak učiní, nebylo včera možné zjistit. Nebyla ve svém úřadě a její právní zástupce Lukáš Raida pouze sdělil, že se k celé záležitosti vyjádří až v pondělí.

Zásahy, které může nucená správkyně učinit, mohou být nepříjemné především pro dlužníky. K nim patří i jeden z akcionářů, Union Group. Ta dluží bance přes 220 miliónů korun. Velkými dlužníky jsou i italští podnikatelé Giuseppe Roselli a Adolfo Carulli. Roselli, který tvrdí, že se v Česku stal obětí únosu a zdržuje se proto v zahraničí, podepsal pro firmy, v nichž se s Carullim angažují, úvěr od Union banky ve výši 130 miliónů korun. Roselli je zároveň předsedou dozorčí rady Union Group.

Postihnout by nucená správkyně mohla i dalšího z akcionářů, italský Invesmart. Ten si zase od Union banky nechal vyplatit pětatřicet miliónů korun jako náklady spojené se vstupem do banky. Tento postup již dříve označila za nestandardní ČNB a firma Daventree kvůli němu dokonce podal trestní oznámení na Catalfama. Vstup konkursní správkyně do do banky rovněž značně omezí funkci likvidátora, kterým je pražská společnost Value Added, v jejímž čele stojí bývalý šéf FNM Roman Češka.

Zdroj: Hospodářské noviny