13.6.2003

Audit Union banky provede Delloitte & Touche

OSTRAVA 13. června (ČTK) – Nezávislý audit mimořádných účetních závěrek zkrachovalé Union banky (UB) v likvidaci provede Delloitte & Touche. Na dotaz ČTK to dnes řekl likvidátor UB Petr Čermák ze společnosti Value Added. Delloitte & Touche se o zakázku ucházela ve výběrovém řízení vedle firem KPMG, Ernst & Young a PriceWaterhouseCoopers.

Vybraná auditorská společnost podle Čermáka slíbila, že účetnictví padlého ostravského peněžního ústavu ověří zhruba do měsíce a za dobrou cenu. Výběr auditora schválil i tým konkurzní správkyně UB Michaely Huserové. Cenu za provedení auditu Čermák odmítl upřesnit s tím, že jde o smluvní vztah a dosud nebyla podepsána smlouva.

Auditor bude ověřovat dvě účetní závěrky UB. Jedna bude vypracována ke dni předcházejícímu vstupu společnosti do likvidace, za kterou je ze zákona odpovědné představenstvo banky. Druhá závěrka se váže k prohlášení konkurzu a ponese za ni odpovědnost likvidátor. Čermák připomněl, že mezi oběma uzávěrkami je rozdíl deseti dnů. Do likvidace UB banka vstoupila 19. května, do konkurzu byla poslána 29. května.

Uzávěrku před vstupem banky do konkurzu bude nutné uzavřít až po posouzení zápočtů mezi pohledávkami a závazky. Banka jich podle něj eviduje několik set. Tyto práce provádí externí právní kancelář a podle Čermáka by měly být skončeny do tří týdnů.

Huserová pouze potvrdila, že účetní závěrky se protáhnou. "Co se týká dodržení časového plánu, mohu zatím uvést, že jen audit, který je vyžadován zákonem a který provádí nezávislý auditor, bude u banky, která ještě nedávno měla takřka sto poboček a 1200 zaměstnanců, trvat několik týdnů," sdělila ČTK.

Union banka přišla o licenci a její pobočky jsou zavřené od konce února. Fond pojištění vkladů vyplácí jejím klientům 90 procent jejich vkladů, nejvýše však asi 800 tisíc korun. Střadatelé banky s tím nesouhlasí a požadují výplaty až do výše čtyř milionů, jako tomu bylo při předchozích pádech bank.

Zdroj: ČTK