17.6.2003

GECB za měsíc vyplatila tři čtvrtiny všech klientů Union banky

PRAHA 17. června (ČTK) – Měsíc od zahájení výplat si pro část svých peněz ze zkrachovalé Union banky přišly tři čtvrtiny klientů. GE Capital Bank, která na svých pobočkách klienty Union banky obsluhuje, totiž do konce minulého týdne vyplatila přes 87 tisíc klientů banky, kteří si vybrali téměř deset miliard korun. ČTK to dnes řekl mediální zástupce banky Milan Kříž.

S výplatou pouze pojištěné části vkladů však nejsou klienti spokojeni a požadují výplatu všech peněz až do čtyř miliard korun podobně jako u předchozích zkrachovalých bank. Už dvakrát proto v Praze demonstrovali a nevylučují ani další protestní akce. Nyní mají nárok maximálně na necelých 800 tisíc korun.

Přibližně tři čtvrtiny vkladů jsou převedeny bezhotovostně na předem zvolený účet. Celkem by banka měla vyplatit zhruba 12 miliard, peníze by mělo získat 109 tisíc lidí a několik tisíc firem. I pro další dny banka doporučuje bezhotovostní výběry. Proti očekávání jsou od počátku výběry poklidné.

Union banka přišla o licenci a od konce května je v konkurzu. Cílem konkurzní správkyně je ukončit činnost společnosti a veškerý majetek prodat. Z výtěžku by měla uspokojit věřitele. Kolik peněz získají v konkurzu, však ještě minimálně několik měsíců nebude jasné.

Zdroj: ČTK