11.7.2003

Zájemci o majetek Union banky se už ozývají

Michaela Huserová, konkursní správkyně zkrachovalé Union banky, připouští, že existují tlaky na rychlý prodej pohledávek, a říká:

První věcí, kterou učinil tým konkursní správkyně Michaely Huserové poté, co vstoupil do ostravské Union banky, bylo zálohování dostupných dat. Aby později nedošlo k mýlce, kdo za co může. Nyní nejvíc práce zabírá zdokumentování zápočtů, tedy vzájemného vyrovnání závazků a pohledávek, které banka povolovala i poté, co byly uzavřeny její pobočky. Konkursní správkyně a její tým se musí vyrovnávat i s nátlakem na rychlý prodej pohledávek.

hn: Víte už, v jakém stavu je majetek bývalé Union banky?

V současné době probíhá účetní závěrka jednak k 31. 12. 2002., kterou ověřuje společnost HZ Praha, a následně účetní závěrka k datu vstupu úpadce, tedy Union banky, do likvidace a datu vstupu do konkursu. To znamená k 28. 5. 2003. To dělá společnost Deloitte & Touche. Dosud nejsou dokončeny, a tak se k jejich výsledkům nedá předběžně vyjadřovat. Nic ale nebrání jejich zveřejnění až budou hotovy.

hn: Potvrzuje nedávný odhad HZ Praha, že majetek peněžního ústavu by mohl činit zhruba osm až jedenáct miliard korun?

Skutečně teď musím být zdrženlivá. Ze zákona o konkursu a vyrovnání vyplývá povinnost osoby likvidátora, aby ve lhůtě třiceti dnů od prohlášení konkursu předal seznam majetku a závazků. Ještě jsme ho nedostali. Bohužel – opravdu, dokud nebudu mít černé na bílém, jaký stav majetku je, tak se zatím nechci závazně vyjadřovat.

hn: Znáte důvod, proč Value Added, která byla likvidátorem, dosud seznam nedodala?

Již jsme jim posílali výzvu, zatím na ni nemáme žádnou reakci.

hn: Jak naložíte s dceřinými společnostmi?

Naším úkolem je zpeněžení majetku a následné vyplacení jednotlivých věřitelů. Takže jednotlivé majetkové položky budou oceněny, aby mohly být předmětem prodeje. Přitom do doby, než bude ustaven věřitelský výbor, jediným způsobem prodeje, který můžeme použít, je veřejná dražba. Zatím jediné, co budeme prodávat, je akcionářský podíl UB ve firmě CDZ, která se zabývá celní problematikou, sazebními zárukami. Ta půjde do dražby. Další připravovanou dražbou je pobočková síť a části nějakého movitého majetku – okamžitě jsou to auta. Je jich asi čtyřicet, máme je schovaná na parkovišti, hlídáme je.

hn: Pobočky budete prodávat jednotlivě, nebo vcelku?

Oslovili jsme potenciální zájemce, tedy asi třiatřicet bankovních domů plus vybrané finanční instituce. Zpětné informace se sbíhají, zatím se ozvali čtyři zájemci – Komerční banka, Česká spořitelna, Raiffeisenbank, Živnobanka. To je písemná reakce, dva až tři zájemci se ozvali telefonicky. Takže řešíme, jestli pobočky budeme dražit jako část podniku, to znamená i se zaměstnanci. Náš zájem je prodat celou pobočkovou síť včetně zaměstnanců, abychom zabránili případným ztrátám se stěhováním a podobně. Už kvůli tomu, že běží výpovědi, termín je do konce září, rádi bychom do konce září uskutečnili i dražby.

hn: Hodnota poboček se odhadovala až na tři miliardy, je taková cena reálná?

Znovu odpovím, že k hodnotě majetku se teď nechci vyjadřovat. Záležet bude na tom, jestli do hodnoty pobočkové sítě bude zahrnuta i určitá část know-how, tedy lidí, relativně kvalitní počítačová síť, která teď v tuto chvíli funguje, anebo jestli to naopak budeme muset rozdrobit na nějaké části či prodávat úplně jednotlivě. Ještě komplikovanější je to s celními pracovišti a pobočkami, které byly v centrech měst. Některé jsou ve vlastních budovách, jiné v pronájmech…

hn: Vyzvala jste už všechny dlužníky banky, a zejména většinového vlastníka, italský Invesmart, aby vyrovnali svoje závazky?

Samozřejmě dlužníkům banky obecně byla zaslána výzva k úhradě jednotlivých závazků. A můžeme říci, že dochází ke splácení úvěrů.

hn: Jak reagoval na vaši výzvu Invesmart a další velcí dlužníci?

Tady opět narážím na nutnost zachování mlčenlivosti. Mohu říci obecně, že část dlužníků na výzvy reagovala ať už splácením, nebo snahou o vstup do jednání a dořešení situace. Z naší strany bude snaha věnovat se nejvýznamnějším dlužníkům promptně a osobně.

hn: Skutečně nemůžete být konkrétnější?

Jedná se o dvě základní skupiny dlužníků. Jednak jsou to podnikatelské úvěry, jednak spotřebitelské úvěry. U těch podnikatelských se úvěry týkaly fyzických i právnických osob. Je to asi 900 klientů v objemu zhruba 17 miliard korun. A co se týká spotřebitelských úvěrů, je jich kolem pěti tisíc ve výši 252 miliónů korun. Debetářů je asi jedenáct tisíc klientů v objemu zhruba 119 miliónů korun. U podnikatelských úvěrů už také víme, že asi 118 – 120 klientů je v konkursu, což je asi 2,5 miliardy korun. Ale v tuto chvíli stále ještě přebíráme celou agendu a centralizujeme dokumentaci ze všech poboček. To všechno je obrovská práce, protože dva až tři měsíce banka nekomunikovala, nešly z ní výpisy z účtů. A paralelně s tím běží revize zápočtů. To je jeden velký problém. Jednotlivé zápočty posuzují a prověřují právníci.

hn: Zaměřujete se na dobu od uzavření poboček Union banky, nebo zkoumáte i předchozí případy?

Právní kancelář, která prověřuje zápočty, se zejména zaměřila právě na období před prohlášením konkursu. Tak, abychom jednoznačně uměli říci, kdo bude náš dlužník, kdo bude náš věřitel a v jaké výši.

hn: Říká se, že jakmile se banka zavře, dlužníci přestanou splácet. Platí to i o Union bance?

Tady je konkurs a ten jednoznačně říká, že dochází ke splatnění závazků. I když máte pravdu obecně, že jakmile se něco zavře, banka, firma nebo instituce, tak je většinou snaha nic neplatit a čekat. V tomto případě by se to dlužníkům nevyplatilo. Nastaven je režim zákona o konkursu a vyrovnání, závazky splatné jsou. A tady nikdo není v pozici, že by se mohlo něco promíjet, odpouštět nebo řešit jiným režimem. Náš cíl je jednoznačně daný. Je to zpeněžení konkursní podstaty. Čili my máme snahu všechno řešit maximálně rychle.

hn: Prozkoumali jste už i jiné transakce, uzavřené pod vedením Invesmartu a jím vybraného managementu?

Samozřejmě, že mapujeme i veškeré převody a další obchody a jednotlivé kauzy předáváme právnímu oddělení. To vyvodí následné kroky – ať už vtažení majetku do konkursní podstaty, nebo naopak nějaké vyvození trestních právních důsledků. To skutečně bude vyplývat z posouzení jednotlivých listin. Podle zákona o konkursu a vyrovnání máme rovněž možnost zneplatnit právní úkony učiněné v bance šest měsíců před vyhlášením úpadku a budeme činit tak, aby konkursní podstata byla co největší. Druhá věc je, že druhá strana , která by se tímto postupem cítila poškozena, znevýhodněna, může podat proti tomuto postupu žalobu. To už je pak ale na rozhodnutí soudu.

hn: Invesmart si vyplatil desítky miliónů korun za náklady spojené se vstupem do Union banky. Napadnete toto rozhodnutí?

Nemohu odpovědět, protože problematika zneplatnění některých úkonů je velice právně složitá. Budeme postupovat podle doporučení právního oddělení.

hn: Zatím jste nezjistili nic, co by bylo proti platným zákonům?

Řekla jsem – je možné, že budeme třeba dovozovat i trestněprávní důsledky z jednotlivých skutečností. Je to otevřená věc.

hn: Máte v ruce všechny potřebné dokumenty?

Ne všechny doklady jsme dostali tak, jak bylo napsáno, že by je měli lidé odevzdat. I z toho budeme asi muset vyvozovat právní kroky. Narážíme i na zadržování nějakých dokumentů.

hn: Kdo je zadržuje?

Výzva směřovala zejména k představenstvům banky – poslednímu a bývalým. Jde o období od července 2002 až do data prohlášení konkursu. O které jednotlivé lidi se jedná, není těžké zjistit z výpisu z obchodního rejstříku.

hn: Jaká část dokumentace chybí?

Není to tak, že by chyběly celé šanony. Určité dokumenty ale nemůžeme najít. Patřičné lidi jsme vyzvali, aby je odevzdali. A pokud nás nekontaktovali, ani jsme nezjistili, kde jsou, předali jsme věc právnímu oddělení. Zvažujeme, jak budeme postupovat, jestli to bude až na trestní oznámení, kvůli tomu, že se nám vyhýbají.

hn: Hlásí se vám zájemci o pohledávky, například Goldman Sachs nebo Penta?

Zájemci jsou. Jsou to nejenom velmi známé společnosti. Mají zájem o movité majetky i o konkrétní pohledávky. Že bychom ale chystali nějakou dražbu pohledávek, tak daleko jsme zatím nedošli. Pokud jde o úvěrové portfolio, jsem povinna čekat na rozhodnutí věřitelského výboru, tedy pokud bych ho chtěla zpeněžovat jinak než dražbou.

hn: Nesnaží se lidé z bývalých představenstev nebo bývalí akcionáři ovlivňovat vaše rozhodování?

Možné případy, ať už ovlivňování nebo nátlaku, mapujeme. S tím, že pokud by to hraničilo až do oblasti nějakých trestněprávních důsledků, tak jsme připraveni je vyvodit. Na druhou stranu, jsme tu proto, abychom konkurs vedli tak, jak ho máme vést. Lidé volají a je otázka, jak až moc to brát jako nátlak. Nebereme to extrémně vážně, tak, že bychom hned na všechno dávali trestní oznámení. Úplně to pomíjet se také nedá.

hn: Narazili jste na dokumenty, které by mohly objasnit vyhlášení konkursu na Union banku na základě zfalšovaných dokumentů?

Doklady, které byly v bance, jsme zabezpečili, jsou uložené v trezorech a spolupracujeme s orgány činnými v trestním řízení. My sami nemáme v tuto chvíli čas a ani důvod se tím nějak zabývat.

hn: Co je pravdy na tom, že šéf Union Group pan Giuseppe Roselli si vybavil kancelář nábytkem v hodnotě miliónu korun?

Nábytek za několik miliónů korun v bance je. Není jen v jedné kanceláři a nemůžeme stoprocentně odpovědět, zda byl právě v kanceláři pana Roselliho.

hn: Bývalá generální ředitelka Union banky Marie Parmová si údajně nechala vyrobit prodloužené Audi s šestilitrovým motorem…

V případě, že v seznamu majetku přistane Audi A 8 nebo Audi A 6, budeme je prodávat. Těžko už můžeme hodnotit, jestli to byla zrovna nutná investice. Auta budou fyzicky vystavena a bude u nich uveden i rok výroby.

hn: Ve vašem týmu jsou mimo jiné dva bývalí pracovníci BIS. Jakým způsobem jste vybírali lidi?

Na tom není nic složitého. Když sestavujete tým, se kterým půjdete dělat krizové řízení, sáhnete po lidech, kteří mají zkušenosti. Vědí, co jsou konkursy, co stresové situace, nečiní jim problém dělat dvanáct až patnáct hodin denně včetně sobot a nedělí.Union banka rozesílá výpisy, str. 16

Kdo je Michaela HuserováSprávkyně konkursní podstaty Union banky Michaela Huserová se narodila 19. prosince 1968 v Karviné. Vystudovala Střední ekonomickou školu v Olomouci. V roce 1993 ukončila studium na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské v Ostravě, obor národohospodářské plánování. Je rozvedená a bezdětná. Po ukončení studia nastoupila jako účetní do obchodní společnosti EMCO, s. r. o., v Praze. V roce 1995 nastoupila do pozice vedoucí účetního oddělení a posléze se stala finanční ředitelkou leasingové společnosti P&Partner, a. s., v Ostravě. O dva roky později zastávala post ekonomické manažerky, ředitelky společnosti a členky představenstva ve firmě Pragocredit Finance, a. s., Praha Od roku 1998 Huserová poskytuje ekonomické poradenství podnikatelským subjektům, právnickým i fyzickým osobám. Na počátku roku 1999 byla zapsána do seznamu likvidátorů u Krajského obchodního soudu v Ostravě. Od července 2000 je zapsaná do seznamu správců konkursní podstaty u téhož soudu. Funkci správkyně konkursní podstaty dosud vykonávala v sedmi konkursních řízeních. Od října 2000 do ledna 2001 byla členkou realizačního týmu podílejícího se na nákupu podniku ČKD Blansko, a. s., stala se členkou představenstva. Od 18. ledna 2002 je zapsána do seznamu správců konkursní podstaty také u Krajského soudu v Brně.(hav, hrb)

Zdroj: Hospodářské noviny