8.10.2003

Ve věřitelském výboru UB budou FPV a dvě moravské firmy

OSTRAVA 8. října (ČTK) – Věřitelský výbor zkrachovalé Union banky (UB) bude tříčlenný a vedle Fondu pojištění vkladů (FPV) v něm zasednou brněnská společnost Kotva nemovitosti a Dřevotvar výrobní družstvo Znojmo. Vyplývá to z výsledků úterní volby, ve které věřitelé rozhodovali o počtu a složení věřitelského výboru, řekl dnes na dotaz ČTK místopředseda Krajského soudu v Ostravě Rostislav Krhut. Hlasování je podle něj platné, přestože se jej zúčastnilo jen asi 159 z bezmála 75 tisíc věřitelů banky.

Podle Krhuta v úterní volbě rozhodl hlas fondu, který je s pohledávkou 12,5 miliardy největším věřitelem Union banky a hlasoval pro složení, které vzešlo z hlasování. Hlasující věřitelé tak neměli šanci volbu fondu zvrátit. Věřitelé banky přihlásili pohledávky celkem za 17,2 miliardy korun.

"Volební aritmetika je jasná, při dané struktuře věřitelů a při pravidlu, že se usnáší nadpoloviční většinou pohledávek je výsledek daný hlasem největšího věřitele, tedy fondu," uvedl k výsledkům volby Krhut. Z Fondu pojištění vkladů budou uspokojeni všichni klienti UB. Ze zákona mají nárok na 90 procent svých vkladů, maximálně však necelých 800 tisíc korun.

Věřitelský výbor bude mít pravomoc posuzovat oprávněnost přihlášených pohledávek a podílet se na prodeji bezmála devítimiliardového majetku banky. Podle úterního prohlášení konkurzní správkyně by se měl sejít do konce října nebo počátkem listopadu.

Vyjádření konkurzní správkyně a FPV k výsledkům volby se dnes ČTK nepodařilo získat. Vzhledem k váze hlasu největších věřitelů označil úterní hlasování za šaškárnu jeden z věřitelů, který svěřil Union bance celoživotní úspory 400 tisíc korun.

Členové věřitelského výboru, Kotva nemovitosti a Dřevotvar výrobní družstvo Znojmo, mají podle Krhuta milionové pohledávky za UB, ale nepatří k největším věřitelům UB. Mezi nimi je brněnský podnikatel Vladimír Kozumplík, který jako fyzická osoba přihlásil pohledávku 182 milionů korun, a Václav Třasák z Týniště nad Orlicí. Ten uplatňuje u banky dluh 155 milionů korun. Nad stomilionovou hranicí je ještě zlínská lesnická společnost CE Wood, která žádá po padlé ostravské bance 132 milionů korun.

Union banka zavřela své pobočky kvůli nedostatku hotovosti letos v únoru a koncem května byl na ni prohlášen konkurz. Ten potrvá několik let a obecně platí, že věřitelům se v konkurzu vrátí zpět deset až 15 procent pohledávky. Zatím správkyně prodala vozový park a akcie zlínského poskytovatele celních záruk CZD. Z obou prodejů má inkasovat celkem asi 20 milionů korun. Pod dohledem věřitelského výboru se bude prodávat například celorepubliková pobočková síť banky.

Zdroj: ČTK