28.11.2003

Správkyně Union banky ověřila 90 procent přihlášek pohledávek

OSTRAVA 28. listopadu (ČTK) – Správkyně konkurzní podstaty Union banky (UB) Michaela Huserová registruje přes 75.000 přihlášek pohledávek, které zaslali klienti zkrachovalé banky. Jejich celkový objem činí 17,2 miliardy korun. Nyní zjišťuje správnost každé přihlášky. "Ověřeno je více než 90 procent a postupně rozesíláme výzvy klientům, aby opravili své přihlášky," řekla dnes ČTK Huserová.

Nejčastější chyby jsou podle správkyně v osobních údajích klienta, někteří z nich se na přihlášce nepodepsali. "U firem například chybí výpis z obchodního rejstříku," dodala. S právními vadami jsou podle ní rovněž některé přihlášky, které jsou přihlášeny v rámci dědického řízení.

Klienti, kteří dosud své pohledávky nepřihlásili, tak mohou ještě učinit u Krajského soudu v Ostravě, a to nejpozději do dvou měsíců od prvního přezkumného jednání. Jeho termín soud stanoví zřejmě na počátek příštího roku. Formulář přihlášky a návod na vyplnění jsou k dispozici na internetových stránkách banky www.union.cz nebo je banka zašle poštou, pokud klient sdělí svou adresu na zelené lince 800 186 466. Podání přihlášky je dobrovolné a záleží na každém klientovi, jak učiní.

Union banka zavřela kvůli nedostatku hotovosti své pobočky letos v únoru. Měla 130.000 klientů. Do konkurzu se ostravský peněžní ústav dostal na konci května.

Zdroj: ČTK