9.2.2004

Souboj čtyř kupců

Nemovitosti Union banky

PRAHA – Obchodní soutěž na prodej 24 nemovitostí z portfolia zkrachovalé Union banky (UB) skončila na konci minulého týdne. O balík objektů, které zahrnují více než 25 tisíc metrů čtverečních, se přihlásili čtyři uchazeči. Týdeník EURO má informace, že mezi kupci figuruje společnost EXELENT. Obálky s nabídkami budou rozlepeny v pondělí 9. února. Vítěz tendru by měl být znám do 16. února.

Průběh veřejné soutěže provázela řada nejasností. Banka si v podmínkách zajistila, že může vybrat návrh, který jí nejlépe vyhovuje. Hlavním kritériem nemusí být nabídnutá cena. "Jde jen o vágní právní formulaci, rozhodujícím hlediskem bude výše kupní ceny, řekl Robert Korselt, mluvčí Union banky. Celá soutěž trvala pouze 22 dní. Je ale jasné, že prodej tak velkého balíku nemovitostí vyžaduje odpovídající čas, aby se potenciální uchazeči mohli seznámit s tím, co vlastně kupují. "Prohlídky objektů se uskutečnily pouze ve třech dnech. Je nereálné, aby si vážný zájemce stihl dostatečně nemovitosti prověřit, tvrdí zdroj z bývalého představenstva UB. Dodává, že obvyklá doba pro transakce podobného charakteru je dva až tři měsíce.

Minimální kupní cena objektů byla stanovena na 141 milionů korun. Mezinárodní konzultační společnost Richard Ellis odhadla ke konci roku 2002 cenu nemovitostí na více než 253 milionu korun. Správkyně konkursní podstaty Michaela Huserová sice stanovila neobvykle nízkou minimální cenu, na druhé straně ale požadovala složení jistiny ve výši 128 milionů korun. "Výše jistiny se většinou pohybuje od deseti do třiceti procent, tvrdí zdroj týdeníku EURO. Mluvčí Union banky Robert Korselt oponuje, že věřitelský výbor stanovil vysokou jistinu, protože chtěl zajistit, aby mezi zájemci nebyli spekulanti.

Podmínky soutěže obsahují i povinnost kupujícího uzavřít s prodávající stranou nájemní smlouvu do konce roku 2005 na prostory v ostravské centrále banky, která je nejlukrativnějším domem v balíku. Výše nájemného, jak vyplývá z podmínek, je stanovena na jednu korunu měsíčně. Kupující musí navíc složit na zvláštní účet finance rovnající se částce 300 tisíc krát počet měsíců platnosti smlouvy, jako pojistku, že dodrží nájemní smlouvu. Tato suma představuje 6,9 milionu korun. Z ní se sice každý měsíc vrátí novému majiteli nemovitostí zmíněných 300 tisíc korun, nicméně bude mít na poměrně dlouhou dobu vázány finanční prostředky.

Zdroj: Euro