31.3.2004

Několik desítek klientů UB demonstrovalo za plnou výplatu vkladů

PRAHA 31. března (ČTK) – Několik desítek klientů zkrachovalé Union banky dnes na demonstraci na pražském Malostranském náměstí požadovalo navrácení celé výše svých vkladů až do čtyř milionů korun. Nyní mají ze zákona nárok na 90 procent uložených peněz, maximálně však necelých 800.000 Kč. Věřitelů banky je 130.000.

"Nehodláme se smířit s tím, že bychom měli být první, kdo ponese následky laxního chování bankovního dozoru," prohlásil Milan Mazánek z ústeckého občanského sdružení klientů Union banky. Poukázal přitom na odškodnění klientů ostatních zkrachovalých bank i kampeliček.

Mazánek uvedl, že sdružení oslovilo dopisem všechny poslance a na základě jejich reakcí bude postupovat dál. "Chceme jít ústavní cestou buď v České republice, či využít právních institucí v Evropské unii," podotkl.

Demonstranti drželi transparenty s nápisy "Odškodnění – ne almužnu, Union Banka – podvod dokonaný poslanci?, či Chci své peníze – zdanil jsem je". Postižení klienti byli velice klidní, takže jejich shromáždění občas vyrušil hlasitý projev skupinky italských teenagerů čekající před vchodem do Svatého Mikuláše.

Klienti na Malostranském náměstí protestovali již dvakrát v roce 2003. Pobočky Union banky se zavřely v únoru 2003. Návrh na prohlášení konkurzu na UB tehdy podalo celkem 33 věřitelů, z nichž největším byl Fond pojištění vkladů s pohledávkou kolem 12,3 miliardy korun. Věřitelů UB je podle mluvčího banky Oldřicha Babického 130.000, z nichž 77.000 se o své pohledávky přihlásilo. Celkové dluhy Union banky dosahují 17,7 miliardy korun.

Zdroj: ČTK