3.6.2004

Union banka vyhlásí na drobné pohledávky veřejnou soutěž

OSTRAVA 3. června (ČTK) – Zkrachovalá Union banka (UB) kvůli velkému zájmu investorů a ve snaze více vydělat vyhlásí veřejnou obchodní soutěž na prodej souboru více než 10.500 pohledávek, které má za drobnými klienty.

Podmínky soutěže UB zveřejní inzerátem 14. června a na svých webových stránkách. Na dotaz ČTK to řekl mluvčí banky Oldřich Babický. Původně banka o vypsání tendru na drobné pohledávky neuvažovala a o jejich prodeji chtěla vyjednávat s kupci přímo.

"Z důvodu značného zájmu investorů o pohledávky za drobnými klienty bylo rozhodnuto o jejich prodeji prostřednictvím veřejné obchodní soutěže. Ta představuje šanci na zvýšení konečné ceny," uvedl ke změně záměru Babický. UB podle něj eviduje více než deset zájemců o balík těchto pohledávek. Finanční objem drobných pohledávek zatím banka tají.

Na prodej podnikových pohledávek, které jsou v portfoliu banky vedené jako neuhrazené a problémové, banka vyhlásila minulý měsíc dvě soutěže. Poprvé nabídla balík 77 pohledávek za 65 dlužníky, kde jistiny jsou v celkové nominální hodnotě 1,63 miliardy korun. Ve druhém balíku pak UB zájemcům nabízí 123 pohledávek za 91 dlužníky, jejichž nesplacené jistiny dosahují 1,66 miliardy korun.

Návrhy na odkup první části dluhů přijímá konkurzní správkyně Michaela Huserová do 28. května. Cenové nabídky na druhý balík musejí pak být předloženy nejpozději do 18. června. Majitelé pohledávek by měli být vybráni do 30 dnů po uzavření soutěže. Prodej velkých pohledávek chce banka uzavřít do srpna.

Union banka zkrachovala koncem loňského května, své pobočky zavřela kvůli nedostatku hotovosti v únoru 2003. Na účty banky se zatím vrátila hotovost necelých pěti miliard korun. Celkové dluhy Union banky po jejím krachu byly 17,7 miliardy korun. Výplaty části svých peněz by se věřitelé měli dočkat do roka.

Zdroj: ČTK