24.6.2004

Union banka kvůli dluhům zažalovala Esmo i město Mohelnici

MOHELNICE 24. června (ČTK) – Správkyně konkurzní podstaty Union banky Michaela Huserová podala kvůli zhruba osmnáctimilionovému dluhu žalobu na městskou teplárenskou společnost Esmo a radnici v Mohelnici na Šumpersku, která za její úvěr ručí.

Se zaplacením dluhů Esma měl pomoci investor, tento plán na umoření závazků teplárny se však zatím Mohelnici nepodařilo dotáhnout do konce. Nad městem se proto vznáší hrozba soudní exekuce.

"Pohledávku za společností Esmo budeme vymáhat soudní cestou. Podali jsme žalobu na vydání platebního rozkazu a stejnou žalobu jsme podali i na město Mohelnice, které je ručitelem Esma," řekl dnes ČTK mluvčí Union banky Oldřich Babický.

Dodal, že závazek společnosti Esmo je splatný od loňského května, kdy byl na Union banku prohlášen konkurz. "Z naší strany jde o standardní postup. Union banka žaluje pohledávky za dlužníky, kteří nehradí své závazky. Neznamená to ale, že by dluh nemohl být uhrazen. Esmo i Mohelnice mají i po podání žaloby stále prostor a čas na uhrazení dluhu," uvedl Babický.

ČTK se dnes nepodařilo získat stanovisko vedení mohelnické radnice. Mohelnice letos na jaře vybrala společnost Energetika Vítkovice, která jí měla se splacením dluhů Esma pomoci. Jednání o podmínkách pronájmu majetku Esma však zatím nebyla ukončena. Starosta Mohelnice Ladislav Kavřík se před časem nechal slyšet, že dalším postupem při jednání s Energetikou Vítkovice se bude zabývat valná hromada Esma.

O dluhy společnosti Esmo se loni podle opozičních zastupitelů zajímal opavský podnikatel Petr Kudla, který je chtěl za 30 procent odkoupit od Union banky a poté je obratem prodat městu za 50 procent původní hodnoty. Na podnikatele Kudlu kvůli tomu Union banka podala trestní oznámení.

Zdroj: ČTK