3.1.2005

Union banka má kvůli výplatě peněz až 100 telefonátů denně

OSTRAVA 3. ledna (ČTK) – Věřitelé Union banky (UB) se v těchto dnech častěji informují na výplatu pohledávek, kterou v rámci takzvanéhočástečného rozvrhu banka zahájila v závěru prosince. Pracovníci zkrachovalého peněžního ústavu vyřizují denně 50 až 100 telefonátů, řekl dnes ČTK mluvčí Oldřich Babický.

UB má bezmála 75.000 věřitelů, mezi které rozděluje první tři miliardy získané prodejem konkurzní podstaty. Na Union banku se podle Babického obracejí především věřitelé s nárokem od 20 korun do 50.000 korun, což jsou ti, kteří jsou vypláceni prostřednictvím poštovních poukázek.

"Nejčastější telefonát je takový, že si bývalí klienti Union banky ověřují, zda se jich výplata týká a kdy mohou čekat doručení poštovní poukázky," upřesnil mluvčí.

Podle Babického do banky telefonují i bývalí klienti Union banky, kteří nepodali v termínu přihlášku své pohledávky a dnes se zbytečně dotazují, kdy budou vyplaceni, i klienti, kteří bance sdělujínapříklad změnu trvalého bydliště. "Znamená to, že těmto klientům poukázku nyní nebude možné doručit," dodal mluvčí. Podle něj by věřitelé měli ve vlastním zájmu bance sdělit veškeré změny, cožurychlí pozdější výplaty pohledávek.

Distribuce poštovních poukázek s penězi od Union banky začala 30. prosince. Podle Babického je našli věřitelé z Ostravska ve schránkách už na Silvestra. Ostatním byly doručeny dnes, nebo se tak stane vnejbližších dnech. Poukázka má platnost 30 kalendářních dnů. Informace, kolik poukázek bylo nedoručitelných a kolik nevyzvednutých, by tedy měla mít banka od České pošty začátkem února.

Konkurzní správa pak podle mluvčího přijme rozhodnutí, jak budou tito věřitelé vyplaceni. Věřitele, kteří mají pohledávku nad 50.000 korun, banka vypořádá bezhotovostní platbou na účet. Podle Babického se vrátilo zpět pět převodů. "Jde výhradně o klienty České spořitelny, kteří opomněli sdělit specifický symbol svého účtu a až tak učiní, náprava bude jednoduchá," dodal.

Věřitelé s nárokem od 50 haléřů do 20 korun si mohou hotovost vyzvednout přímo v ostravském sídle Union banky v budově Projekty v Gorkého ulici. Tento způsob výplaty se týká 973 věřitelů, z nichžzhruba stovka je z Ostravska.

Union banka zkrachovala v květnu 2003. Dosud vytěžila z konkurzu šest miliard korun. Zatím věřitelé dostávají zpět 20 procent z uznaných pohledávek, jejichž celková hodnota přesáhla 15 miliard korun. Celkem by měli získat 35 procent.

Zdroj: ČTK