14.1.2005

Union banka výrazně snižuje náklady konkursního řízení

OSTRAVA (14. 1. 2005) – Díky rychlému postupu konkursu Union banky došlo od ledna k další úspoře finančních prostředků, a to v důsledku změny organizační struktury. Stav pracovníků se snížil ze 137 zhruba na 40. „Počet zaměstnanců Union banky musí odpovídat stavu konkursu. Nová organizační struktura byla také projednána na věřitelském výboru,“ dodala správkyně konkursní podstaty Michaela Huserová.

Zkrachovalá Union banka rovněž z úsporných důvodů opustila budovu centrály na ulici 30. dubna a během prosince se zaměstnanci přestěhovali do prostor pronajatých od společnosti Projekta Ostrava (Gorkého 2, 702 00 Ostrava).

Huserová přistoupila ke změně organizační struktury a z ní vyplývajícího propuštění zhruba stovky zaměstnanců z toho důvodu, že do konce loňského roku byl dokončen prodej významné části majetku a pohledávek včetně předání dokumentace. K postupnému omezování činností došlo i v jiných oblastech jako je třeba účetnictví, archivace, administrativa či oblast právní. Důvodem organizačních změn je i probíhající výplata věřitelů v rámci částečného rozvrhu.

Ke dni uzavření poboček Union banky v únoru 2003 měla banka necelých 1100 zaměstnanců. V průběhu II. čtvrtletí 2003 odešlo na vlastní žádost nebo po uplynutí pracovního poměru 340 zaměstnanců. První velká vlna propouštění organizovaná likvidátorem banky nastala k 31. červenci, kdy pracovní poměr ukončilo 190 osob. Druhá vlna postihla o měsíc později dalších 360 zaměstnanců. Na konci III. čtvrtletí předloňského roku měla Union banka zhruba 170 pracovníků a stav se postupně snižoval.

Konkursní správa počítá od poloviny letošního roku s další úpravou organizační struktury, jejímž cílem bude dále omezit náklady na konkursní řízení v následujícím období. Počet pracovníků by se pak měl snížit na zhruba 20.