29.7.2005

Sigma Group chce spory s Union bankou urovnat bez soudu

OSTRAVA/LUTÍN (23. 6. 2005) – Společnost Sigma Group, kterou zkrachovalá Union banka označila za svého třetího největšího dlužníka a její pohledávky zažalovala, stojí o mimosoudní vyřešení sporů. Na dotaz ČTK to sdělil člen představenstva společnosti Sigma Group Jan Čapka s tím, že Sigma Group od prohlášení konkurzu na Union banku předloni v květnu zaplatila více než dvě třetiny svých dluhů. Podle Union banky ale návrh na mimosoudní vyrovnání momentálně nepřipadá v úvahu.

Po krachu Union banky v únoru 2003 zůstalo podle Čapky zablokováno na účtech Sigma Group více než 55 milionů Kč. "Tyto prostředky společnost použila ještě před prohlášením konkurzu ke splacení části svých úvěrů formou započtení," dodal. Předmětem sporu je nyní platnost dvou ze tří zápočtů.

Právníci Sigmy Group podle Čapky potvrdili platnost zápočtů a firma sama podala v roce 2004 několik žalob týkajících se sporných zápočtů.“Od prohlášení konkurzu zaplatila společnost Sigma Group do konkurzní podstaty více než 72 milionů Kč, což představuje dvě třetiny všech jejích nesporných úvěrových závazků," informoval Čapka. Zbytek nesporných úvěrů podle něj firma uhradí do konce roku. Podle Čapky Sigma Group navrhovala smírné řešení Union bance bezvýledně už několikrát.

Podle mluvčího Union banky Oldřicha Babického aktuální výše dluhu Sigmy přesahuje včetně sankčních úroků vysoko přes 100 milionů Kč. "Jednání se Sigmou skončilo, protože měli v průběhu konkurzu několikrát možnost se domluvit, nevyužili ale ani možnosti odpuštění sankčních úroků, což udost jiných dlužníků udělalo," uvedl Babický. Návrh na mimosoudní vyrovnání proto Union banka v tuto chvíli neakceptuje, dodal.

Union banka zkrachovala v květnu 2003. Uvízly v ní vklady 75.000 střadatelů. Banka získala v konkurzu asi šest miliard Kč. Ze třech miliard Kč věřitelům vyplácí 20 procent jejich uznaných pohledávek a slíbila jim vyplatit ještě 15 procent. Union bance se stále nedaří získat zpět zhruba tři miliardy Kč od svého největšího dlužníka, společnosti Invesmart, ani od zkrachovalé firmy Union Group, která jí dluží přes miliardu Kč.

Zdroj: ČTK