29.7.2005

Klientům zkrachovalých bank vzrostla šance na odškodnění

PRAHA (28. 6. 2005) – Klienty zkrachovalé Union banky, Plzeňské banky a Kreditní banky Plzeň mají po dnešku reálnou šanci, že dostanou další odškodnění. Sněmovna totiž do druhého čtení propustila novelu, která chce odstranit nerovnosti při odškodňování klientů zkrachovalých bank. Právě klienti uvedených bank dostali méně než klienti ostatních padlých bank.

Proti přijetí zákona se staví vláda. Odškodňování zatím stálo asi 28 miliard korun. Poslanci počítají s tím, že na odškodnění by se mělo vynaložit více než 2,6 miliardy korun. Podle tisku by klienti Union banky měli dostat až čtyři miliony korun, což je dohromady dalších 2,5 miliardy korun. U klientů bývalé Plzeňské banky činí tato částka celkem 100 milionů korun. Odškodnění by se mělo týkat i zhruba 150 vkladatelů z Kreditní banky Plzeň, kteří dosud nedostali nic za své vkladové certifikáty.

Novela pamatuje i na Českou pojišťovnu, která byla majoritním vlastníkem Kreditní banky v době jejího pádu. Pojišťovně by se měla vrátit suma, kterou tehdy poskytla na výplatu klientů. Vracela jim tehdy vklady do čtyř milionů korun. Fond pojištění vkladů částku odhaduje na dvě až čtyři miliardy korun, pojišťovna částku neupřesnila.

Ministerstvo financí uvedlo, že pokud by novela prošla, nárok na náhradu by získali i majitelé anonymních vkladů, což je podle ministerstva porušením evropského práva. Peníze by tak získali i klienti, z jejichž vkladů se neplatily poplatky do fondu pojištění a které pojištěné nebyly. "Zpráva, kterou by přijetí tohoto návrhu vyslalo, by byla navíc velmi nebezpečná: nemusíte se starat o své peníze, nemusíte se chovat odpovědně, stát se o vás vždy postará. I když na to nemáte nárok," uvedl již před časem náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Mluvčí ministerstva financí Marek Zeman tehdy doplnil, že návrh novely předpokládá nežádoucí zpětnou účinnost a zakládá rovněž vznik práva na výplatu náhrady i těm subjektům, na něž přešly pohledávky vkladatelů jmenovaných bank.

Nyní platí, že klienti jsou odškodňováni z fondu pojištění do výše 90 procent svých vkladů, nejvýše však 25.000 eur. Do této doby zmizela z českého bankovního trhu dvacítka peněžních ústavů. S výjimkou dvou (Plzeňská banka a Union banka) lidé nakonec získali nárok na odškodnění do čtyř milionů korun.

Zdroj: ČTK