2.3.2006

Union banka se dostane k penězům za předloňský prodej poboček

OSTRAVA (23. 2. 2006) – Zkrachovalá Union banka se po více než roce dostane ke 183 milionům korun, které získala z prodeje bývalé pobočkové sítě předloni na jaře. S penězi banka nemohla nakládat, protože byly v nucené notářské úschově. Důvodem jejich blokace byly žaloby společnosti G.E.N. napadající prodej nemovitostí. Firma G.E.N., která patřila mezi neúspěšné uchazeče, nyní své žaloby stáhla, řekl dnes ČTK mluvčí banky Oldřich Babický.

Banka teď také prodává svůj spoluvlastnický podíl na třech pozemcích v severočeském Chomutově. "Získá je uchazeč, který za ně ve výběrovém řízení nabídl částku převyšující 1,1 milionu korun," dodal Babický s tím, že o vítězi rozhodl ve středu věřitelský výbor. Pozemky na severu Čech banka zkoušela prodat opakovaně od loňského května.

Společnost G.E.N. se účastnila dřívějšího výběrového řízení na prodej 24 nemovitostí UB. Jako vítěz ale byla vybrána firma Aspana holding, která podle Babického za nemovitosti nabídla nejvíce ve veřejné soutěži. G.E.N. svoji žalobu mimo jiné opíral o tvrzení, že nabídl nejvyšší cenu v obchodní veřejné soutěži a že Aspana holding získala nemovitosti na základě dodatečně upravené cenové nabídky. Podle Raidy byl ale prodej v pořádku. Regulérnost prodeje potvrdil také olomoucký vrchní soud. "Se společností G.E.N. se správci konkurzní podstaty nakonec podařilo uzavřít dohodu, na jejímž základě společnost G.E.N. své žaloby stáhla.

Pro věřitele Union banky to znamená, že nyní budou moci být do konkurzní podstaty, a to po více než roce nucené notářské úschovy, uvolněny všechny peníze za prodej nemovitostí. Prodejní cena činila 183 milionů korun," uvedl dnes Babický. Firmu G.E.N. kvůli jejím žalobám zažalovala bývalá správkyně UB Michaela Huserová, jež byla později z vedení konkurzu odvolána. Pro banku chtěla vysoudit asi 332.000 korun odškodného.Union banka zkrachovala v květnu 2003. Svým 75.000 klientůmuž vyplatila 20 procent jejich pohledávek, a rozdělila tak mezi ně tři miliardy korun.

Zdroj: ČTK