29.5.2003

Soud dnes poslal Union banku do konkurzu

OSTRAVA 29. května (ČTK) – Krajský soud v Ostravě dnes poslal Union banku do konkurzu. ČTK to dnes řekl místopředseda soudu Rostislav Krhut. Konkurzním správcem soud jmenoval Michaelu Huserovou. Union banka je podle rozhodnutí ostravského soudu od 19. května v likvidaci.

"V případě Union banky je osvědčen úpadek, a to jak z hlediska insolvence, tak z hlediska předlužení," uvedl Krhut. UB má podle dostupných informací 19 miliard závazků, přičemž hodnota majetku se odhaduje na osm až 11 miliard korun.

Rozhodnutí o konkurzu UB předcházelo podle Krhuta úterní zamítnutí návrhu představenstva Union banky na povolení vyrovnání. "Je li někdo v likvidaci, vyrovnání nepřipadá v úvahu. Popírá to totiž cíl vyrovnání, kterým je společnost očistit od dluhů a vrátit zpět do ekonomické činnosti," zdůraznil soudce.

Návrh na prohlášení konkurzu na UB podalo celkem 33 věřitelů, z nichž největším je Fond pojištění vkladů s pohledávkou kolem 12,3 miliardy korun.

Vstup konkurzní správkyně do UB podle soudce značně omezí funkci likvidátora, kterým je pražská společnost Value Added. Ta do UB vstoupila 19. května a podle hlavního likvidátora Petra Čermáka zatím stačila zadat provedení účetní závěrky ke dni přecházejícímu vstupu do likvidace. Ve středu také zahájila operace ke snížení nákladů banky. Přitom rozdala asi 640 zaměstnancům banky výpovědí. Podle jejího středečního rozhodnutí mělo v nové bance do konce roku zůstat zhruba 70 lidí.

"My jsme připraveni podílet se na prodeji pobočkové sítě UB i vymáhání pohledávek, pokud o to bude ze strany konkurzní správkyně zájem," řekl Čermák pro ČTK.

Konkurzní správkyně Michaela Huserová hodlá ještě dnes písemně vyzvat statutárního zástupce banky, kterým je v tomto případě společnost Value Added, o poskytnutí součinnosti a následné správě konkurzní podstaty. ČTK to řekl její právní zástupce Lukáš Raida. "Právní účinky prohlášení konkurzu nastaly teprve v 15:00, zatím se rozkoukáváme," řekl. Raida zatím nedokázal odhadnout, jaký podíl likvidátora bude zachován.

Tiskový mluvčí UB Josef Řeřicha tvrdí, že představenstvo zatím nemůže verdikt soudu o prohlášení bankrotu komentovat. "Likvidátor zjišťuje podrobnosti, zatím k tomu není co říct," sdělil ČTK.

Výplaty pojištěných částí vkladů UB provádí GE Capital Bank. Klienti zkrachovalé banky mají ze zákona nárok na výplatu 90 procent vkladu, maximálně necelých 800 tisíc korun. Na výplaty čeká asi 109 tisíc občanů a několik tisíc firem. Banka by jim dohromady měla vyplatit téměř 12,5 miliardy korun.

Zdroj: ČTK