30.5.2003

Správkyně Union banky a likvidátor se shodli na společném postupu

OSTRAVA 30. května (ČTK) – Na společném postupu se dnes dohodla konkurzní správkyně Union banky Michaela Huserová se zástupcem likvidátora Petrem Čermákem. Chtějí tak splnit cíle konkurzního řízení, jimiž je uspokojení věřitelů v co nejvyšším rozsahu jejich pohledávek. ČTK to řekl tiskový mluvčí banky Josef Řeřicha. Na Union banku v likvidaci prohlásil ve čtvrtek ostravský soud konkurz.

"Prohlášením konkurzu přešlo na správce konkurzní podstaty právo nakládat s majetkem tvořícím konkurzní podstatu," řekl mluvčí. Na dobu trvání konkurzu byl přerušen proces likvidace banky, dodal.

Soud poslal Union banku do konkurzu poté, kdy zamítl návrh představenstva banky na vyrovnání. Podle místopředsedy ostravského soudu Rostislava Krhuta nepřichází vyrovnání v úvahu, protože UB nemá šance na ozdravění a navíc je v jejím případě osvědčen úpadek. Důvodem je podle něj insolvence a předlužení banky.

Podle dostupných informací má UB 19 miliard závazků, přičemž hodnota majetku je odhaduje na osm až 11 miliard korun. Do likvidace vstoupila Union banka 19. května.

Ředitel banky Petr Votoupal se chce proti prohlášení konkurzu odvolat. Podle Krhuta tak ale představenstvo dosud neučinilo.

Zdroj: ČTK