7.6.2003

Padlou Union banku opět vede žena

Ostrava – Kormidlo ve zkrachovalé ostravské Union bance drží po několika letech opět žena: post, který kdysi patřil ředitelce Marii Parmové, převzala konkurzní správkyně Michaela Huserová.

Čtyřiatřicetiletá inženýrka, absolventka ostravské ekonomické fakulty, která má zkušenosti z konkurzů a likvidací několika menších firem, ale také z konkurzu První české záložny, se včera poprvé představila na veřejnosti. O svých záměrech v bance však toho prozradila málo.

Huserová se zatím neodvažuje předpovídat, jaký může být výtěžek z konkurzu Union banky: po týdnu práce zatím prý nemá detailní přehled o jejím majetku.

Správkyně také neprozradila, co mohou čekat firmy a občané, kteří mají v Unionce úvěry: zda se pokusí celé úvěrové portfolio co nejrychleji prodat, nebo zda je bude sama dlouhodobě spravovat. Stejně tak není jasné, co bude s pobočkami Union banky, což jsou často reprezentativní prostory v centrech velkých měst. "Je předčasné to předjímat," odpovídala včera Huserová na podobné dotazy.

Kdo s ní bude celý konkurz řídit? "Dáváme dohromady kvalifikovaný tým lidí, kteří mají zkušenost s krizovým řízením, zatím je v něm osm osob," řekla.

Jasno o své budoucnosti nemají ani zaměstnanci banky, z nichž víc než pět stovek dostalo výpověď ještě před vyhlášením konkurzu od likvidátora banky, pražské firmy Value Added. "Likvidátor připravil pro banku novou organizační strukturu, která měla začít platit prvního září. Toto opatření se ale jeví jako nepřipravené a nesystémové, řada klíčových pracovníků banky byla zařazena na pozici, která neodpovídá jejich odborným schopnostem, což vnáší do fungování úpadce spíše chaos. Rozhodnutí bude muset být v nejbližší době revidováno," uvedla správkyně. Na otázku, zůstane-li tedy v bance více nebo méně lidí než sto třicet, s nimiž počítala organizační struktura navržená firmou Value Added, ale také zatím není schopna odpovědět.

Zdroj: MF Dnes