5.6.2003

Union banka propustila už přes pět stovek zaměstnanců

Ostrava – Union banka, jež je od minulého týdne v konkurzu, se zbavuje většiny z více než šesti stovek lidí, které zaměstnává v celé republice.

První výpovědi banka rozdala ještě před vyhlášením konkurzu. „Výpověď dostalo asi pět set třicet lidí, stav klesl na sto třicet zaměstnanců. Teď je další postup na správkyni konkurzní podstaty,“ řekl Karel Kříž ze společnosti Value Added, která v bance dělala likvidátora. Konkurzní správkyně Michaela Huserová své záměry se zbývajícími zaměstnanci banky zatím neupřesnila. „Všechny informace zveřejníme na páteční tiskové konferenci,“ řekla včera. „Končím v srpnu. Výpověď jsme čekali už od února, nebylo to překvapení, takže se s tím člověk snáz vyrovná. Doufám, že nové místo seženu,“ doufá devětadvacetiletý středoškolák, který pracuje v ostravské centrále banky.

„V Ostravě Union banka propustí asi sto dvacet lidí: většinou středoškoláky a vysokoškoláky, mnoho žen,“ říká mluvčí úřadu práce Svatava Baďurová. Jak se propouštění odrazí na zdejším pracovním trhu, to se zatím neodvažuje předpovídat. „Nečekáme, že se všichni přihlásí do naší evidence. Vzhledem k jejich profesnímu složení a často mladšímu věku je ale šance, že si řada z nich dokáže najít uplatnění sama.“

Zdroj: MF Dnes