12.6.2003

Racocha: Krach UB zavinilo vedení

Příčinou krachu Union banky (UB) byla především špatná práce bývalého vedení banky. Uvedl to včera na semináři bankovního dohledu člen bankovní rady České národní banky (ČNB) Pavel Racocha.

"Vstup Invesmartu nic nezhoršil, ale dával šanci na zlepšení," uvedl Racocha k často kritizovanému schválení vstupu italského vlastníka do Union Group, a tím i UB. "Nikdy jsme se nedozvěděli, kdo je Union Group, protože jsme k tomu neměli zákonné oprávnění," řekl. Věděli jsme jen, že Union banku vlastní Union Group, dodal s tím, že podle zákona již neměla ČNB zákonný nárok na to, vlastnické vztahy v Union Group zjišťovat.

Invesmart byl z tohoto hlediska podle Racochy průhlednější, jeho vlastníky centrální banka znala a měla od nich souhlas o tom, že mají dostatek finančních zdrojů pro případnou investici do UB. Dokument o Union bance předala ČNB podle Racochy již parlamentní bankovní komisi. Svoji zprávu by měla komise předložit parlamentu do 6. července. Racocha rovněž připomněl, že nejen podle obchodního zákoníku, ale ipodle zákona o bankách členové vedení banky, kteří "porušili své povinnosti z titulu člena statutárního orgánu vyplývající pro ně z právních předpisů nebo stanov, odpovídají společně za škodu". Jak dodal, klienti banky se zatím zaměřili pouze na podávání žalob na bankovní dohled a ministerstvo.

Banka nechtěla spolupracovat
Centrální banka podle Racochy zahájila kontrolu v UB již v dubnu loňského roku. Zjistila nedostatek opravných položek přesahující 1,3 miliardy korun a některé netransparentní finanční operace. ČNB požadovala vyřešení těchto nedostatků a změnu ve vedení banky, ovšem k nápravě došlo podle Racochy až se značným zpožděním. Zákon o státní kontrole, kterému ČNB při kontrole v bance podléhá, totiž umožňuje zdlouhavý proces podávání námitek a odvolání ze strany banky, a proto byla formálně celá kontrola dokončena až v závěru loňského roku. Banka navíc nechtěla spolupracovat, dokonce podala stížnost na podjatost ČNB. Racocha rovněž potvrdil, že Union banka zaúčtovala poprvé do své rozvahy spornou pohledávku za centrální bankou ve výši zhruba 1,7 miliardy korun v září 2002 a přes požadavek centrální banky ji odmítla odúčtovat. ČNB proto požádala banku, aby nechala ověřit své hospodaření auditorem, ovšem zprávu auditora neobdržela. Podle Racochy centrální banka vznesla v této věci v obecné podobě idotaz na ministerstvo financí, ovšem jeho odpověď nebyla jednoznačná. UB přišla o licenci a v současné době je v konkursu. Klienti mají nárok na 90 procent svých vkladů, maximálně však necelých 800 tisíc. S tím však nesouhlasí a požadují výplaty až do výše čtyř miliónů, podobně jako tomu bylo při předchozích pádech bank.

Zdroj: Právo