18.6.2003

První dražby Union banky provedou Merx a Ostravská aukční síň

OSTRAVA 18. června (ČTK) – První dvě dražby majetku zkrachovalé Union banky (UB) v likvidaci zorganizují pražská společnost Merx a Ostravská aukční síň. Na dotaz ČTK to dnes řekl tiskový mluvčí banky Josef Řeřicha. Merx bude dražit 98 procent akcií, který má banka ve zlínském poskytovateli celních záruk a.s. CDZ. Ostravská aukční síň vydraží vybraný movitý majetek UB.

Dražebníci vzešli z výběrových řízení, které konkurzní správkyně UB Michaela Huserová vyhlásila minulé pondělí. Podle správkyně dorazilo ve stanoveném termínu do soutěží celkem 37 nabídek. "Hlavním kriteriem výběru byla výše odměny dražebníka a náklady dražby," dodala Huserová. Organizátory dražeb podle ní vybírala výběrová komise, mezi jejímiž členy byli také zaměstnanci UB.

Dražebník firmy Merx František Stříž ČTK řekl, že dražba na akcie CDZ bude nejdříve za měsíc. "Dražební vyhláška musí viset 30 dnů do konání dražby," doplnil. Ostravská aukční síň se zatím k termínu dražby vůbec nedokázala vyjádřit. "Teprve zítra budu absolvovat jednání s Union bankou. Zatím ani nevím, v jakém rozsahu bude movitý majetek, oni to ve výběrovém řízení neřekli," sdělil ČTK jednatel společnosti Břetislav Bohdan.

Union banka přišla o licenci, skončila v likvidaci a v současné době je v konkurzu. Banka dnes oznámila v tisku, že věřitelům zašle dopisy s výší jejich pohledávky do konce června. Počet klientů se odhaduje na 130.000.

Zdroj: ČTK