30.6.2003

Zpráva: Za pád UB zodpovídá její vedení, jsou ale i právní mezery

PRAHA 30. června (ČTK) – Za pád Union banky je zodpovědné její bývalé vedení, především představenstvo. Konstatuje to zpráva parlamentní komise pro bankovnictví o situaci v Union bance. Komise však zároveň připouští nedostatky v právním systému. Sněmovna by zprávu, kterou má ČTK k dispozici, měla projednávat ve středu.

"Jednoznačnou odpovědnost za řízení banky, její finanční hospodaření, dodržování právních předpisů i zjednání nápravy v přípravě nedostatků v činnosti mají orgány banky," uvádí zpráva. Existují však zároveň právní nedostatky, které neumožňují účinnou kontrolu zavedení opatření k nápravě.

Komise proto doporučuje, aby sněmovna vyzvala vládu k vypracování novely zákonů o bankách a o státní kontrole a konkurzního zákona. Ty by měly omezit nebezpečí zopakování událostí v Union bance.

Odpovědnost bývalého vedení potvrzuje i Česká národní banka. Ta v červnu podala na Nejvyšší státní zastupitelství oznámení o podezření ze spáchání trestného činu.

Podle člena bankovní rady a šéfa bankovního dohledu Pavla Racochy centrální banka zahájila kontrolu v Union bance v dubnu loňského roku. Ve výsledcích kontroly se ukázal např. nedostatek opravných položek přesahující 1,3 miliardy korun především k úvěrům poskytnutým spřízněným osobám. Objevily se rovněž netransparentní operace u některých zahraničních bank. ČNB tak požadovala vyřešení těchto nedostatků a změnu ve vedení.

Zákon o státní kontrole však v takovýchto případech umožňuje zdlouhavý proces podávání námitek a odvolání, a proto byla formálně celá kontrola dokončena až v závěru loňského roku. ČNB proto podle Racochy má zájem na úpravě platnosti zákona o státní kontrole.

ČNB od roku 1997 uložila celkem 11 nápravných opatření. Opakovaně požadovala vyřešení rizik vyplývajících především z úvěrového portfolia. Bance se však nepodařilo odstranit problém dlouhodobé nízké kvality aktiv, která vedla k postupnému poklesu důvěry veřejností a vyústila ve ztrátu platební schopnosti.

Vstup Invesmartu situaci v bance nezlepšil, dával však šanci na její zlepšení. Invesmart ale nezískal státní podporu.

Union banka přišla o bankovní licenci a je v konkurzu. Pojištěnou část vkladů, maximálně necelých 800 tisíc korun, vyplácí klientům Fond pojištění vkladů. Klienti však s tímto nejsou spokojeni a požadují výplatu až do čtyř milionů podobně jako u jiných zkrachovalých bank. "Bez příslušných legislativních změn nelze pravidla pro vyplácení náhrad poškozeným klientům měnit," tvrdí komise.

Podle údajů FPV má korunové vklady přesahující pojištěnou část v bance 1573 klientů. Celkem má nárok na výplatu korunových vkladů 112 tisíc zákazníků. Dalších asi 20 tisíc firem a lidí má i devizové vklady.

Zdroj: ČTK