2.7.2003

Poslanci schválili zprávu o Union bance, vůbec o ní nediskutovali

PRAHA 2. července (ČTK) – Nečekaně hladce dnes Poslanecká sněmovna schválila zprávu sněmovní bankovní komise o okolnostech pádu Union banky. Největším překvapením bylo, že k předložené zprávě nevystoupil ani jeden poslanec. Jednání o pozadí krachu banky trvalo necelých deset minut. Stejně rychle se poslanci také vypořádali s návrhem ODS na zřízení vyšetřovací komise k bance. Rozhodli, že komise nevznikne.

"Ta odpovědnost sněmovny je jasná, oni prostě nechtějí, aby něco zkoumáno bylo. Myslím, že budoucnost je usvědčí," řekl ČTK k rozhodnutí sněmovny stínový ministr financí ODS Vlastimil Tlustý. Vznik vyšetřovací komise nepodpořil nikdo jiný než občanští demokraté.

Podle Tlustého se zpráva bankovní komise snaží zamést celý problém pod koberec. Vinu na krachu Union banky má její bývalé vedení, ale i stát, poznamenal Tlustý.

Sněmovna nakonec nečekaně nejednala ani o další hrozící arbitráži právě kvůli bance, kterou hodlá zahájit společnost Invesmart. Společnost bude požadovat po ČR deset miliard korun. Rozhodnutí zdůvodňuje vlastník banky prohlášením likvidace a následným konkurzem Union banky. Tlustý k hrozbě arbitráže uvedl, že "za současné vlády se musíme arbitráže bát každý den".

O závěrech sněmovní bankovní komise informoval její předseda Miloslav Vlček (ČSSD). Z jeho krátkého vyjádření vyplynulo, že za pád Union banky je zodpovědné její bývalé vedení, především představenstvo. Komise zároveň upozornila na nedostatky v právním systému. Sněmovna nakonec na doporučení komise vyzvala vládu k vypracování novely zákonů o bankách a o státní kontrole a konkurzního zákona. Ty by měly omezit nebezpečí zopakování událostí v Union bance.

Odpovědnost bývalého vedení potvrzuje i Česká národní banka. Ta v červnu podala na Nejvyšší státní zastupitelství oznámení o podezření ze spáchání trestného činu. Na jednání sněmovny se dnes dostavil také guvernér České národní banky Zdeněk Tůma a výkonný ředitel Fondu pojištění vkladů Pavel Trnka. Jejich vystoupení ale sněmovna nepožadovala.

Zdroj: ČTK