3.7.2003

Speciální úvěry a speciální lidé

"Kolem Union banky se motají záhadné stíny a polostíny," tvrdí Pavel Rozehnal z týmu konkurzní správkyně UB, kde má na starosti finanční otázky.

* Když Invesmart vstupoval do Union banky, převzal úvěry dlužníků banky ve výši 2,7 miliardy korun. Hodláte tento převzatý závazek zahrnout do konkurzní podstaty?

Skutečně, Invesmart B. V., který zastupuje italskou finanční skupinu, převzal takzvané speciální úvěry za 2,7 miliardy korun k 18. 11. 2002. Speciálním úvěrem se v kontextu Union banky rozuměl úvěr poskytnutý s největší pravděpodobností spřízněnému či jinak blízkému subjektu bývalých akcionářů Union Group, byť tato vazba nebyla přímo viditelná. Union banka těmito penězi tedy Invesmart B. V. reálně zaúvěrovala a my tyto prostředky rozhodně vymáhat budeme. Principiálně nehodláme nijak krátit konkurzní podstatu.Invesmart B. V. v rámci převzetí těchto 2,7 mld. speciálních úvěrů začal kontrolovat jak majoritní balík v Union Group, tak 92 % majetkových podílů v Union bance. Domníváme se, že Invesmart v rámci vstupu do celé skupiny UG spíše spekuloval na masivní státní pomoc, která by sanovala nezdary minulého vedení banky a třeba i onen balík speciálních úvěrů.

* Co vás ještě po příchodu do UB zarazilo?

Rozhodně to nebyly jenom výše zmíněné "speciálky". Kromě zmíněného úvěru Invesmartu B. V. se jednalo o jeden další, zhruba miliardový úvěr, který si v Union bance vzal bývalý majoritní akcionář, tedy Union Group. Stalo se tak přímo, nikoli přes prostředníky, a tato transakce byla završena až na začátku letošního roku a ještě před příchodem Italů.Na světlo už vyplynulo několik zásadních věcí a právní kancelář, s níž spolupracujeme, chystá trestní oznámení, protože v bance chyběly také některé dokumenty.

* Víte, co se dělo v období mezi stažením rolet a prohlášením konkurzu? Nemohl někdo zasahovat do účetnictví?

První věc, kterou jsme udělali, bylo vytvoření kompletní zálohy dat. Trvalo to osm hodin, data jsme komisionálně zapečetili a uložili do trezoru mimo banku. Zastavili jsme na týden veškeré účtování – do chvíle, než jsme získali kontrolu nad všemi účetními vstupy, se neúčtovalo vůbec. Tak jsme se chtěli vyhnout jakémukoli nařčení z manipulace. Bylo třeba zajistit, aby nikdo nemohl nic provádět za našimi zády.Těžko ale mohu posoudit, co bylo do systému vloženo předtím. Mám jenom stoprocentní jistotu, že po vyhlášení konkurzu se v něm nic nezměnilo ani nezmění.

* S jakými znalci v UB spolupracujete?

V bance nyní působí dvě auditorské firmy. Jednak se dokončuje závěrka za loňský rok, tu má na starosti HZ Praha. Dále zde pracují Deloitte & Touche, kteří zpracovávají jednu závěrku ke dni před vstupem banky do likvidace a druhou ke dni jejího vstupu do konkurzu. Všechny závěrky teď porovnáváme. Co z podkladů vyplyne, řekneme, až to budeme mít černé na bílém. Bude to velmi brzy.Role likvidátora, společnosti Value Added, ze zákona skončila, mají nám předat účetnictví – seznam majetku a závazků. Nabízeli nám další spolupráci, ale narazilo to na výši jejich odměny. Kulantně řečeno, chtěli málo práce za hodně peněz. Jejich odměna měla být podobná té, kterou má celý tým správkyně konkurzní podstaty. Proč za jednu činnost platit dvakrát?

* Už jste začali rozprodávat majetek?

Ano. Problém bude se sítí šedesáti poboček. Ztrácejí na ceně, čímž mizí konkurzní podstata, a banka zároveň platí drahé pronájmy. Pobočkovou síť proto chceme prodat, jak to leží a běží. Nejlepší by bylo, kdyby síť někdo koupil vcelku a co nejdříve. S nabídkou jsme obeslali 36 bankovních subjektů, odezvy se teprve scházejí.

* Strategická otázka však je, proč se nepokusíte prodat jako jeden celek UB?

Nemyslím si, že je to vhodné. Zatím není ustaven ani věřitelský výbor, který se k takové zásadní věci musí vyjádřit. Ten může být ustaven nejdříve za čtvrt roku od prohlášení konkurzu, po uplynutí lhůty pro přihlašování pohledávek věřitelů. Celek by taky musel být zmapován: mám na mysli ocenění pohledávek a rozpletení úvěrových případů. To je práce na další půlrok.

* Jaký máte přehled o hlavních věřitelích?

Majoritní je Fond pojištění vkladů. U ostatních věřitelů provádíme analýzu. Někteří však postoupili část pohledávek ve prospěch dlužníků, kteří udělali zápočty. Jde o to, který zápočet byl oprávněný a který nikoli. Vyhlášení konkurzu se totiž vleklo a v bance byla celou dobu otevřená vrata. Zápočtů mohlo za předkonkurzní období proběhnout za 2,4 miliardy korun. Pokud má zápočet platit, pohledávky musí být splatné. Ne vždycky však tomu tak bylo a nesplatné pohledávky proto budeme samozřejmě zamítat. Nicméně celý problém zápočtů je právně, účetně a pro některé i morálně velmi komplikovaný.

* Dva členové konkurzního týmu jsou bývalí zaměstnanci BIS. Mají tedy konkurz pod kontrolou tajné služby?

O tomto opravdu nic nevím, a protože praktiky tajných služeb mi nejsou známy, ani nevím, jak bych to mohl poznat. Nicméně kolem Union banky jsou podivná zázemí a nitky. Proto nevidím nic špatného na tom, že se banka snaží "zpravodajsky" chránit. Považuji to dokonce za výhodu.Pan Geissler opustil bezpečnostní službu v polovině 90. let a pan Uher sice až letos, ale dřív, než ho vůbec mohlo napadnout, že bude nějaký konkurz. Mimoto jsou oba kolegové kvalitní krizoví manažeři, jejichž výhodou je bezesporu prověřenost ze strany státní správy.Banka nefungovala standardním způsobem a mít někoho, kdo se ve "zpravodajských" hrách vyzná a umí je rozšifrovat, je proto namístě. Banka je v konkurzu a motají se kolem ní záhadné stíny a polostíny. Různě vyhrožují a nevyhrožují. Dostáváme vzkazy, kterým nepříliš rozumíme, třeba "Vystřelíme vás z polobotek". Jsem profesionál-ekonom a vyznat se v tom kdo, co a proč říká, přesahuje mé síly.

* Myslíte, že se vám podaří ustát všechny tlaky včetně těch "podivných"?

Nevím, kam se konkurz ještě dostane. Co bude za tři měsíce, nedokážu odhadnout, nicméně věřím, že tlaky ustojíme. Výhoda našeho týmu je, že jsme nikdy nikomu nic nedlužili a nikdo z nás neměl a nemá žádný úvěr ani jiné finanční závazky, které by nás činily vydíratelnými. Nezúčastnili jsme se ani žádných privatizací.

Zdroj: Ekonom