17.7.2003

Na Kotvě jsou stamilionové zástavy

K budově obchodního domu Kotva existují zástavní práva firem Trend a Union banky

Čtyři firmy bojují o majetek obchodního domu Kotva. Kolem Kotvy, vyvedené z fondu Trend, se zhušťuje nepřehledná síť vazeb.

PRAHA – Staré spletité vazby kolem fondu Trend stále znepříjemňují život někdejší výkladní skříni komunistického režimu, pražskému obchodnímu domu Kotva. Podle výpisu z katastru nemovitostí se na majetek Kotvy vážou stamilionová zástavní práva dvou firem, další dvě firmy se vkladu zástav domáhají. Majoritním vlastníkem Kotvy je Forminster Enterprises Limited (FEL) s vazbou na fond Trend. Nakládání s akciemi je kromě výkonu hlasovacích práv pozastaveno státním zastupitelstvím kvůli vyšetřování kauzy Trend. Na budově OD Kotva, největším majetku firmy Kotva, nyní existují zástavní práva firem Trend a Union banky. Mluvčí Union banky Robert Korselt nechtěl pohledávku banky s odkazem na obchodní tajemství komentovat, nicméně uvedl, že tým konkursní správkyně začíná pohledávky vymáhat a přistupuje i k realizaci zástav. Trend byl vlastníkem akcií Kotvy předtím, než byly vyvedeny na kyperskou FEL. Zastavená pohledávka Trendu ve výši 345 milionů korun byla letos konkursním správcem fondu vydražena pro firmu Suringam Enterprises, což je podle některých zdrojů firma spřízněná s FEL. Další firmou, která u soudu usiluje o vklad zástavy na nemovitost, je firma Barbican (dceřiná společnost holdingu ČIH, jenž držel opci na akcie Kotvy). Barbican totiž koupil pohledávku za Kotvou od Sprintu (opět firma kolem ČIH, která je nyní v konkursu) v hodnotě 300 milionů korun a 8 tisíc švýcarských franků plus úroky. Barbican tvrdí, že dluh stále existuje, tudíž on sám je nyní věřitelem Kotvy. "Čekáme na výsledek soudu. Tvrzení Barbicanu, že drží pohledávku, není pravdivé. Nemají šanci," uvedl šéf Kotvy Richard Harazím. O zástavu a předkupní právo na budovu a pozemky od letošního června usiluje i finanční firma Fidea Consulting. Zástupci Fidey ani Barbicanu se k problému pro LN nevyjádřili. Konkursní správce Sprintu Tomáš Vácha vede navíc spor s Barbicanem, který se domáhá vrácení skladů Kotvy v Ruzyni. Ty byly zastaveny pro čtvrtmiliardový úvěr Sprintu u IPB. Úvěr je nyní v konsolidační agentuře. Hodnota skladů je odhadnuta na 112 milionů korun. Barbican a Sprint byly dříve majetkově spjaty.

Jedenáct obviněných

Rovněž ČIH i FEL byly s Trendem v minulosti propojeny. Ve statutárních orgánech Kotvy také působili i dosud působí lidé z těchto firem. Některé zdroje uvádějí, že ČIH je přímo vlastníkem Forminsteru. Minoritní akcionáři Trendu, ze kterého byly akcie Kotvy v hodnotě 1,3 miliardy korun vytunelovány, se obávají, zda se v případě snah Barbicanu vlastněného ČIH nejedná o úmysl opět vyvést majetek z Kotvy. Vyšetřování kauzy Trend loni na podzim policie dokončila a navrhla obvinit 11 lidí. Kotva před třemi lety založila dvě dceřiné společnosti, Kotvu obchodní aKotvu nemovitostní (na ni byly převedeny budovy obchodního domu, sem plynou příjmy z pronájmu obchodních prostor v Kotvě). Kotva nemovitostní loni podle obchodního věstníku hospodařila se ztrátou 100 milionů korun, když o rok dříve byla ztráta desetkrát menší. Mateřská společnost Kotva hospodařila se ziskem 19,8 milionu korun. Harazím LN sdělil, že firma nyní prochází procesem snižování nákladů.

Jaké zástavy se vážou na majetek Kotvy

– k pohledávce Union banky ve výši 200 milionů korun – existující zástava
– k pohledávce Trendu ve výši 345 milionů korun – existující zástava
– k pohledávce Barbican ve výši cca 450 milionů korun – návrh řeší soud
– k pohledávce Fidea Consulting – běží řízení o návrhu na zástavu a předkupní právo

Zdroj: Lidové noviny