24.7.2003

Conti Capital zatím nemá souhlas k ovládnutí Union pojišťovny

PRAHA 24. července (ČTK) – Společnost Conti Capital dosud od ministerstva financí nezískala souhlas k nabytí akcií Union pojišťovny. Tvrdí to správkyně konkurzní podstaty Union banky Michaela Huserová. Ministerstvo financí však má několik měsíců na to, aby o žádosti společnosti rozhodlo a dosud žádný termín nevypršel.

"Žádnou žádost jsme ještě neobdrželi," potvrdil mluvčí ministerstva Jaroslav Dědič. Podle něj ministerstvo po obdržení případné žádosti má tři měsíce na vydání rozhodnutí.

Conti Capital měla pojišťovnu ovládnout snížením a následným zvýšením kapitálu. "Realizace této operace by mohla podstatným způsobem snížit hodnotu zajištění pohledávek Union banky," uvedla Huserová pro ČTK.

Původně měla Conti Capital do pojišťovny vstoupit minulý týden na mimořádné valné hromadě, která se však nakonec neuskutečnila. Nyní se uvažuje o převodu akcií pojišťovny na nového investora, který ji následně posílí navýšením kapitálu.

Huserová vyzvala akcionáře pojišťovny, aby nehlasovali pro snížení kapitálu na navrhovaných 18 milionů korun. Podle ní by tak byl porušen zákona o pojišťovnictví. Huserová tvrdí, že tak zabránila poškozování zástavního věřitele. Naprostá většina akcií pojišťovny je totiž zastavena ve prospěch Union banky.

Pojišťovna v prvním pololetí roku předepsala pojistné 362 milionů korun, což v meziročním srovnání znamenalo nárůst o více než 200 procent. Loni hospodařila se ztrátou 233 milionů korun.

Union pojišťovna založená v roce 1995 je menší univerzální pojišťovnou. Od poloviny roku 2001 uskutečňuje novou firemní strategii. Vedle tradičního pojištění průmyslu a velkých podnikatelů zaměřuje nabídku neživotních pojištění také na menší podnikatele a na individuální klienty. Původní regionální působení na severní Moravě rozšířila na celé území republiky.

Akciová společnost Conti Capital je typem finančního holdingu, kolem něhož je soustředěna skupina podniků. Tyto firmy podnikají ve strojírenství, slévárenství, výrobě průmyslových armatur, financích, informatice, výrobě alkoholických nápojů, realitách a ve sportu.

Zdroj: ČTK