25.7.2003

Union banka zabránila snížení kapitálu pojišťovny

Správkyně konkursní podstaty Union banky v likvidaci Michaela Huserová zřejmě zabránila poškozování zástavního věřitele tím, že neumožnila akcionářům snížit základní kapitál Union pojišťovny, jejíž akcie jsou zastaveny ve prospěch Union banky. Právo o tom informoval Robert Korselt z odboru vnějších vztahů Union banky.

Na program náhradní valné hromady Union pojišťovny, která se měla uskutečnit minulý týden ve čtvrtek, bylo navrženo snížení základního kapitálu o 282 miliónů korun a dále mělo být rozhodnuto o následném zvýšení upsáním nových akcií jediným zájemcem Conti Capital.

"Vyzvala jsem akcionáře Union pojišťovny, aby se zdrželi všeho, čím by se zástava zhoršila na újmu zástavního věřitele" sdělila Huserová. "Upozornila jsem je, že v případě snížení základního kapitálu Union pojišťovny na navrhovaných 18 miliónů korun dojde k zásadnímu porušení zákona o pojišťovnictví. Dle mých informací nebyl ani udělen souhlas ministerstva financí k nabytí balíku akcií Union pojišťovny ze strany společnosti Conti Capital," dodala. Potvrdila rovněž, že naprostá většina akcií pojišťovny, na které je rozvržena současná výše základního kapitálu ve výši 300 miliónů korun, je zastavena ve prospěch Union banky. Realizace výše uvedené operace snížení a následného zvýšení základního kapitálu pojišťovny by mohla podstatným způsobem snížit hodnotu zajištění pohledávek banky, upozornil Korselt. "Jsem spokojená, že se náhradní valná hromada Union pojišťovny nakonec nekonala, máme alespoň trochu více času na hledání nejvhodnějšího řešení jak pro pojišťovnu, tak pro banku," uvedla Huserová.

Zdroj: Právo