25.8.2003

Zkrachovalá Union banka prodává majetek

Nové majitele má v dražbě najít firma CDZ i automobily. Zatím není jasné, jak budou nabízeny pobočky banky

* Největším věřitelem s více než 12 miliardami korun je Fond pojištění vkladů.

V září mají najít nové majitele první části zkrachovalé Union banky, například dceřinná společnost CDZ nebo automobily, které využívali bankéři. Připravuje se také prodej více jak devadesáti poboček banky. Správkyně konkursní podstaty banky Michaela Huserová jako první nabízí k prodeji akcie dceřinné společnosti Union banky, zlínské firmy CDZ. V ní má banka 98procentní podíl a nový zájemce o tuto společnost, vydávající celní záruky musí zaplatit v zářijové dražbě nejméně téměř devatenáct miliónů korun. Připravena je také dražba třiceti tří automobilů, které banka využívala a to včetně šesti limuzín, které využívalo minulé vedení banky. Dražit se tak budou také dva vozy Audi, kde je nejnižší podání při dražbě jeden milión korun, v dražbě organizované Ostravskou aukční síní, je nabízen také převod leasingu na Mercedes S 400.

Zatím ale nepadlo definitivní rozhodnutí o tom, jak se bude prodávat pobočková síť a pracoviště, které měla banka na části hraničních přechodů, celkem jde o devadesát pět pracovišť, často v centrech velkých měst. "Pobočky nevytvářejí žádné výnosy, ale naopak zatěžují konkursní podstatu několika milióny korun měsíčně," uvedl pro agenturu ČTK mluvčí banky Robert Korselt. Podle Jiřího Geisslera, který má v týmu konkursní správkyně na starosti správu majetku, se nyní rozhoduje mezi výhodami a nevýhodami dvou způsobů prodeje: je možný oddělený prodej poboček a pracovišť na celnicích nebo dražba aktiv tvořících pobočkou síť a celní pracoviště. "Prodej poboček bude určitě zajímavý, především ve velkých a okresních městech na Moravě měla banka svoje expozitury na zajímavých místech," uvedl ekonom Milan Vavro. Union banka v únoru kvůli nedostatku hotovosti uzavřela pobočky a postupně skončila v likvidaci a konkursu.

Banka má kolem sto třiceti tisíc klientů, kteří mají do 28. srpna čas, aby u ostravského soudu přihlásili své pohledávky. Minulý týden banka registrovala více než šedesát tisíc přihlášek, které zaslali věřitelé Union banky na ostravský krajský soud. Po uzavření přihlášek se rozhodne o složení věřitelského výboru. Největším věřitelem s více jak dvanácti miliardami korun, je Fond pojištění vkladů.

Zdroj: Hospodářské noviny