25.8.2003

Správkyně Union banky začíná prodávat majetek, první je firma CDZ

První z firem zkrachovalé Union banky je na prodej. Zlínská společnost CDZ, která má jako jedna ze dvou povolení od Generálního ředitelství cel vybírat od podnikatelů celní záruky, půjde počátkem září do dražby. Správkyně konkursní podstaty tohoto peněžního ústavu Michaela Huserová nabídne 98procentní podíl akcií.

Zbylá dvě procenta patří drobným akcionářům. Přestože základní kapitál CDZ činí sto miliónů korun, znalecký posudek stanovil minimální vyvolávací cenu ve výši necelých devatenácti miliónů korun. "Předpokládám, že zájem bude velký a to vzhledem k tomu, v čem CDZ podniká a jaká je v tomto oboru konkurence," uvedl ekonom Milan Vavro. Policie sice prošetřuje trestní oznámení s podezřením na poškozování věřitele na bývalého šéfa dozorčí rady CDZ, který po krachu Union banky navrhoval ukončení činnosti firmy, prodej CDZ to ale nijak neohrozí. Před problémy Union banky využívalo služeb společnosti CDZ podle odhadů celních deklarantů zhruba šedesát procent podnikatelů. Je to totiž jeden z nejjednodušších způsobů placení celních záruk. Po uzavření poboček banky na konci února se dostaly do problémů stovky podnikatelů, neboť účty CDZ zůstaly zablokovány v Union bance a celníci přestali přijímat záruční doklady této firmy. Poté co firma změnila banku, celní správa znovu záruky přijímá, podle celních úřadů zájem o služby CDZ mírně klesl.

Celní záruky může kromě zmiňované CDZ poskytovat také další společnost ze Zlína Merkur Key. "Je pouze na podnikatelích, jaký způsob zajištění celního dluhu si zvolí," potvrdil nynější stav mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták. Přestože se počítá se vstupem Česka do Evropské unie, tento druh podnikání není ohrožen. "Perspektivní jsou i trhy mimo unii, především ruský. Služby specializovaných firem budou tedy i v budoucnu žádány," tvrdí Vavro. Podnikatelé kromě CDZ mohli také na Celních úřadech a některých hraničních přechodech využívat služeb poboček Union banky. O prodeji poboček na celnicích se dosud nerozhodlo. "Čekáme, jak bude prodej pokračovat," řekl Barták.

Zdroj: Hospodářské noviny