28.8.2003

Klienti Union banky se mohou dostat do potíží, musí splatit úvěry

OSTRAVA 28. srpna (ČTK) – Lidé, kteří v minulosti čerpali úvěr u zkrachovalé Union banky (UB), se mohou dostat do finančních potíží. Jejich půjčky se totiž staly splatnými podle zákona dnem vyhlášení konkurzu, tedy 29. května. Klienti se tak nyní musejí starat o to, aby sehnali peníze a mohli svůj závazek u peněžního ústavu splatit najednou. ČTK to dnes řekl tiskový mluvčí banky Robert Korselt.

"Od tohoto dne jsou navíc klientům UB k dlužným částkám připočítávány úroky z prodlení, a to ve výši podle příslušných smluvních ujednání mezi bankou a klientem," upozornil. Podle Korselta však bude banka tyto úroky odpouštět, pokud dlužníci vyrovnají svůj závazek do konce listopadu.

"Pokud klienti uhradí své dluhy do 30. listopadu 2003, konkurzní správce může, na základě usnesení soudu, odpouštět části závazků ve výši odpovídající úrokům z prodlení přirostlým od 29. května 2003," řekl Korselt. Doplnil, že s promíjením sankcí souhlasil na konci července ostravský krajský soud.

Spotřebitelský úvěr u Union banky čerpala například paní Eva z Chomutova, která měla doplatit Union bance asi 35 tisíc korun během tří let. Zaslání úvěrového výpisu s vyčíslením úroků z prodlení znamená nové starosti se sháněním peněz. "Rozhodli jsme se však, že úvěr splatíme do konce listopadu. Nechceme platit navíc ty úroky," řekla ČTK.

Union banka před krachem poskytla asi 5000 spotřebitelských úvěrů v souhrnné hodnotě okolo 200 milionů korun. Eviduje rovněž asi 11 tisíc poskytnutých debetních úvěrů a také zhruba tisíc úvěrů, které čerpají firmy.

Union banka v těchto dnech rozesílá klientům čerpajícím úvěr výpisy z účtů, kde je zvlášť vyčíslena jistina, úroky a úroky z prodlení za období do a od vyhlášení konkurzu. Všechny výpisy chce banka rozeslat do konce srpna.

Korselt připomněl, že dlužníci mají své závazky vůči bance hradit na účty, které byly zřízeny u ING Bank. Dodal, že účty u jiného finančního ústavu si UB zřídila kvůli odebrání bankovní licence. Informace o svém úvěrovém účtu získají lidé na odboru vymáhání pohledávek nebo na zelené lince klientského centra UB.

Zdroj: ČTK