28.8.2003

Správkyně Union banky podala první trestní oznámení

OSTRAVA 28. srpna (ČTK) – Konkurzní správkyně zkrachovalé Union banky (UB) Michaela Huserová podala první trestní oznámení na jednoho z bývalých představitelů banky. "Trestní oznámení se týká chybějících dokumentů společnosti Quonex Real," řekla dnes ČTK Huserová. Firma Quonex Real má u padlé ostravské banky nesplácený 150milionový úvěr a je známá tím, že měla prodat Sazce pozemky, na nichž má stát hala pro hokejové mistrovství světa.

"Dostali jsme se při zajišťování kompletní konkurzní podstaty do komplikované situace, když nemůžeme dohledat jednotlivé písemnosti týkající se obchodní společnosti Quonex Real. Letos v březnu převzal tyto dokumenty bývalý vedoucí právního útvaru, ovšem podle předávacího protokolu je zřejmé, že je již kompletní nepředal zpět," dodala. Jeho jméno neuvedla, podle informací ČTK jde o právníka Roberta Labudu.

Správkyně oznámila, že podala oznámení Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Policie ČR o skutečnostech nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin.

Huserová počátkem srpna v tisku uvedla, že v Union bance chybějí úvěrové smlouvy, dokumentace k úvěrům a další velmi důležité dokumenty a že za jediný možný způsob, jak se k nim dostat, považuje podání trestních oznámení.

Jediným vlastníkem akciové společnosti Quonex Real je známý havířovský podnikatel Petr Kellovský. Jde o bývalého lékaře, jenž provozoval kasino, koupil si fotbalový klub a podle některých politiků si při posledních volbách kupoval pro své lidi hlasy voličů. Podle tisku je třiačtyřicetiletý Kellovský obžalován z daňových úniků za více než osm milionů korun.

Firma Quonex Real se sídlem ve Zlíně vlastní pozemky pod víceúčelovou halou, kterou za šest miliard korun staví loterijní společnost Sazka v pražských Vysočanech, v níž se má příští rok odehrát mistrovství světa v ledním hokeji. Podle tisku tyto pozemky měly jít během srpna do dražby.

Zdroj: ČTK