29.8.2003

Věřitelé Union banky přihlásili 70 tisíc pohledávek za 15 mld. Kč

OSTRAVA 29. srpna (ČTK) – Krajský soud v Ostravě tři měsíce po prohlášení konkurzu na Union banku (UB) zaevidoval bezmála 70 tisíc pohledávek za zkrachovalým finančním ústavem v celkové výši 15 miliard korun. Dnes končí takzvaná pořádková lhůta pro přihlášení pohledávek, lidé je ale mohou přihlašovat i v dalších měsících. ČTK to dnes řekl místopředseda soudu Rostislav Krhut.

"Ta lhůta jakoby skončila, ale důležité je to, že někdy bude nařízeno první přezkumné jednání, a lidé pak ještě mají dva měsíce, ve kterých mohou své pohledávky přihlašovat," řekl Krhut. Pokud například první přezkum bude příští rok v únoru, čas na podání přihlášky vyprší v dubnu.

K soudu lidé přihlašují zbylých deset procent vkladů, které jim nevyplatil Fond pojištění vkladů na pobočkách GE Capital Bank, tedy částku, která přesahuje pojištěnou část vkladů. Klienti UB, kteří své pohledávky již přihlásili, teď podle Krhuta už nemusejí dělat nic, jen čekat na ukončení konkurzu a na výplatu svých peněz.

Konkurz Union banky ale bude trvat několik let a výtěžek z něj bude velmi malý. Výnosy z konkurzu se totiž často pohybují pouze mezi deseti až 15 procenty.

Schůze věřitelů by mohla být na přelomu září a října, dodal Krhut. Na ní by měl být zvolen věřitelský výbor, který bude dohlížet na konkurzního správce. Zároveň se bude vyjadřovat ke zpeněžování majetku. Největším věřitelem banky je Fond pojištění vkladů, který přihlásil 12,3 miliardy korun. Druhou největší pohledávku ve výši kolem sto milionů korun má podle Krhuta ČSOB.

Union banka v únoru kvůli nedostatku hotovosti uzavřela pobočky a postupně skončila v likvidaci a konkurzu. Banka má kolem 130 tisíc klientů.

Zdroj: ČTK