18.2.2004

Union banka nabídne znovu nemovitosti k prodeji, bude ale jednat exkluzivně

OSTRAVA (18. února 2004) – Správkyně konkursní podstaty Union banky Michaela Huserová bude pokračovat v prodeji 24 objektů z majetku banky. Zmíněné objekty výrazně zatěžují konkursní podstatu náklady na údržbu, mimo to od 1. května letošního roku vzroste sazba DPH u prodejů nemovitostí.

Veřejná obchodní soutěž, která byla vyhlášena 16. ledna 2004, nesplnila cenová očekávání a správkyně konkursní podstaty, po projednání s věřitelským výborem, hodlá poskytnout všem čtyřem zájemcům–právnickým osobám, kteří doručili ve stanovené lhůtě své nabídky a prokázali svou solventnost a vážný zájem, exkluzivitu k dalšímu jednání a k přehodnocení cen.

Exkluzivita by měla vést k tomu, že zájemci na jedné straně získají potvrzení, že jsou bráni jako vážní kandidáti na odkup nemovitostí Union banky, na druhé straně budou vyzváni k vzájemné cenové konkurenci. Nemovitosti banky jsou nadále nabízeny k prodeji jako celek a kritérium ceny je pro správkyni konkursní podstaty i věřitelský výbor rozhodující, přičemž nabídky z výběrového řízení jsou brány ve všech čtyřech případech pouze jako předběžné.

Toto rozhodnutí Michaela Huserová oficiálně sdělila všem čtyřem účastníkům veřejné soutěže. Pro vypracování nových nabídek bude do 27. února zmíněným čtyřem společnostem znovu otevřen data room a budou umožněny prohlídky nabízeného majetku. Cílem je dosáhnout vyššího výtěžku než byly stávající nabídky a než je minimální cena, která byla ve veřejné obchodní soutěži nabídnuta na úrovni 141 milionů korun. V novém kole prodeje nemovitostí očekává správkyně konkursní podstaty nabídky na odkup nejpozději do 8. března 2004.

Union banka vlastní soubor nemovitostí v lukrativních lokalitách měst České republiky. Jde o tři nemovitosti v Praze, dvě v Ostravě a Liberci a dále o budovy s pozemky v Olomouci, Přerově, Břeclavi, ve Valašském Meziříčí a Veselí nad Moravou. Na území Čech se pak prodávají domy v Českých Budějovicích, Kolíně, Benešově, Chrudimi, Hradci Králové, České Lípě, Teplicích, Mostu, Chomutově, v Litoměřicích, Lounech a v Ústí nad Labem. U budovy centrály musí budoucí majitel počítat s pronájmem prostor pro Union banku, která zde má nadále sídlo.