18.2.2004

Union banka vyzvala zájemce o pobočky, aby navýšili cenu

OSTRAVA 18. února (ČTK) – Konkurzní správkyně Union banky Michaela Huserová bude pokračovat v prodeji 24 bývalých poboček z majetku banky. ČTK to dnes řekl mluvčí banky Robert Korselt. Na prodej těchto objektů vyhlásila zkrachovalá banka v polovině ledna veřejnou obchodní soutěž, která však kvůli nízkým cenám skončila nezdarem. Všem čtyřem zájemcům, kteří ve stanovené lhůtě doručili své nabídky, správkyně podle mluvčího nabídla exkluzivitu k dalšímu jednání a k přehodnocení cen.

"Exkluzivita by měla vést k tomu, že zájemci na jedné straně získají potvrzení, že jsou bráni jako vážní kandidáti na odkup nemovitostí Union banky, na druhé straně budou vyzváni k vzájemné cenové konkurenci," vysvětlil Korselt. Podle něj jsou nemovitosti banky nadále nabízeny k prodeji jako celek. Kritérium ceny je pro konkurzní správkyni i věřitelský výbor rozhodující, přičemž nabídky z výběrového řízení jsou brány pouze jako předběžné.

Do soutěže o pobočky Union banky se přihlásily čtyři právnické osoby. Jedinou společností, která veřejně potvrdila svůj zájem, je podle tisku firma G.E.N. z holdingu Cimex Group. G.E.N. bude údajně v tendru pokračovat a je ochoten navýšit nabídku. Banka požadovala v soutěži složení jistiny ve výši 128 milionů korun. Teprve po složení této částky si mohli zájemci za 50.000 korun zakoupit informační memorandum, které obsahovalo bližší údaje o tom, co vlastně kupují. Podle realitní společnosti Richard Ellis činí odhad ceny souborů nemovitosti Union banky více než 253 milionů korun.

Korselt dodal, že pro vypracování nových nabídek bude do 27. února čtyřem zájemcům znovu otevřen data room a budou umožněny prohlídky nabízeného majetku. Cílem je podle něj dosáhnout vyššího výtěžku než byly stávající nabídky a než je minimální cena, která byla ve veřejné obchodní soutěži nabídnuta na úrovni 141 milionů korun. V novém kole prodeje nemovitostí očekává správkyně nabídky na odkup nejpozději do 8. března 2004. Union banka, která zkrachovala loni v květnu, vlastní soubor nemovitostí v lukrativních lokalitách měst České republiky. Jde o tři nemovitosti v Praze, dvě v Ostravě a Liberci a dále o budovy s pozemky v Olomouci, Přerově, Břeclavi, ve Valašském Meziříčí a Veselí nad Moravou. Na území Čech se pak prodávají domy v Českých Budějovicích, Kolíně, Benešově, Chrudimi, Hradci Králové, České Lípě, Teplicích, Mostu, Chomutově, v Litoměřicích, Lounech a v Ústí nad Labem. U budovy centrály musí budoucí majitel počítat s pronájmem prostor pro Union banku, která zde má nadále sídlo.

Své pobočky banka kvůli nedostatku hotovosti zavřela před rokem. Správkyně se majetku snaží rychle zbavit, protože jejich údržba stojí měsíčně miliony korun a navíc od května vzroste sazba DPH u prodejů nemovitostí.

Zdroj: ČTK