26.2.2004

Exkluzivní vybavení pražské pobočky Union banky jde do dražby

OSTRAVA 26. února (ČTK) – Exkluzivní vybavení své bývalé pražské pobočky na Helénské ulici posílá do dražby zkrachovalá Union banka. Dražba se uskuteční 4. března v Praze a dražit se bude nábytek a starožitnosti, které jsou zahrnuté do konkurzní podstaty, řekl dnes ČTK mluvčí banky Robert Korselt. Umělecké předměty z této pobočky, kde vyvolávací cena dosahuje až stovek tisíc korun, se budou prodávat na samostatně dražbě 16. března. Dražebníkem je Ostravská aukční síň.

"Prodej formou dražby je podle konkurzní správkyně Michaely Huserové vhodný právě pro prodej movitých věcí a uměleckých předmětů. Dá se totiž očekávat, že se na dražbě sejde více zájemců o jeden předmět, což je předpoklad k dosažení vyšších cen," dodal Korselt. Podle mluvčího se bude vybavení dražit v souborech i jednotlivě. K nejzajímavějším předmětům, o které se by se mohl mezi zájemci strhnout boj, patří podle něj starožitné skříně či perské koberce s vyvolávací cenou 100.000 korun. Dražit se budou také trezory.

Dražba uměleckých předmětů, která se uskuteční 16. března, zahrnuje 134 obrazů a dvě sochy. Mezi nimi lze podle Korselta najít i cenná umělecká díla. Union banka bude dražit například obraz Obrácení svatého Pavla na křesťanskou víru, který je státní kulturní památkou a podléhá tak zvláštnímu režimu pro vývoz do ciziny.

Ostravský finanční ústav zbankrotoval koncem loňského května a uvízly v něm vklady 130.000 klientů. K soudu přihlásilo 75.000 věřitelů pohledávky za 17,2 miliardy korun. V bance zbyl majetek za necelých devět miliard korun.

Union banka zatím získala necelých osm milionů například dražbou vozového parku. Na dražby a prodej majetku dohlíží tříčlenný věřitelský výbor, jemuž předsedá Fond pojištění vkladů.

Zdroj: ČTK