4.11.2003

Pohledávka za vlastníkem Masokombinátu Martinov prodána včas

OSTRAVA (4. listopadu 2003) – Představenstvo společnosti SENA Corporation, majoritního akcionáře Masokombinátu Martinov, podalo dne 9. října 2003 ke Krajskému soudu v Ostravě návrh na prohlášení konkursu na majetek této společnosti. Soud návrhu dne 31. října vyhověl. SENA Corporation dlužila Union bance více než 140 miliónů korun. Pohledávku se však bance podařilo včas prodat.

V rámci výkonu své funkce jsem zjistila, že ekonomická situace dlužníka neskýtá reálnou naději na splacení závazků,“ sdělila dnes správkyně konkursní podstaty Union banky Michaela Huserová. „Po provedené analýze jsme zjistili, že pohledávka byla bezprostředně ohrožená znehodnocením, proto ji Union banka prodala jinému subjektu, který rovněž podniká v oblasti masného průmyslu.“

„S prodejem pohledávky vyslovil dne 29. srpna souhlas Krajský soud v Ostravě,“ uvedl mluvčí banky Robert Korset a pokračoval:„současně byl tento postup projednán s největším věřitelem banky – Fondem pojištění vkladů, který také vyslovil souhlas s prodejem. Následně došlo k uzavření smlouvy a celá kupní cena byla bez prodlení inkasována na účet správy konkursní podstaty,“ dodal Korselt.

Správkyně konkursní podstaty postupovala v součinnosti s Krajským soudem v Ostravě a Fondem pojištění vkladů. Tento postup se dá označit za „péči řádného hospodáře“, neboť významným způsobem přispěl k maximalizaci výtěžku zpeněžení konkursní podstaty úpadce Union banka, a.s. „v likvidaci".