5.11.2003

Union banka prodává nájemní smlouvy a vybavení vybraných poboček

OSTRAVA 5. listopadu (ČTK) – Nejpozději do pondělí 24. listopadu mohou zájemci podávat návrhy ve veřejné obchodní soutěži, kterou dnes vyhlásila zkrachovalá Union banka (UB) na prodej nájemních smluv a vybavení vybraných poboček. Inzerát o vyhlášení soutěže vyšel v Hospodářských novinách.

"Některá obchodní místa budou zcela zlikvidována. Jiná pracoviště, která jsou v nemovitostech vlastněných bankou, se prodávat prozatím nebudou," informoval dnes ČTK tiskový mluvčí banky Robert Korselt. Dodal, že do soutěže je zařazeno 23 míst, kde si Union banka pronajímala prostory a majitelé budov souhlasí s přechodem práv na jiný subjekt. V soutěži je i šest poboček, kde se bance nepodařilo získat souhlas vlastníků k prodeji užívacích práv, takže budou nabídnuty pouze movité věci.

Užívací práva a movité věci se budou prodávat jednotlivě po pobočkách. Prodej poboček schválil Krajský soud v Ostravě svým rozhodnutím ze dne 31. října. Union banka měla celkem 91 poboček a expozitur a pět celních pracovišť na hraničních přechodech. Převážnou většinu z nich vlastnila a zatím je nebude prodávat. Banka totiž hledá jejich dočasné nájemce.

Union banka zařadila do soutěže obchodní místa v Praze na Smíchově, v ulici Národní a na Křečku, dále v Brně na Kotlářské a Masarykově ulici a ve Zlíně na ulici Gahurově a Tomáše Bati. Rovněž se zbavuje poboček Břeclav, Dobřichovice, Hodonín, Jeseník, Cheb, Kroměříž, Mariánské Lázně, Ostrava, Pardubice, Poděbrady, Tábor, Uherské Hradiště, Vsetín, Zábřeh na Moravě, Znojmo a Jihlava.

Pouze movité věci bude prodávat v Hustopečích, Kyjově, Mladé Boleslavi, Olomouci a v Praze z poboček v ulicích Jindřišská a Seifertova.

Podle odhadu společnosti HZ Praha je dosažitelná prodejní cena poboček 500 až 750 milionů korun. Tuto cenu HZ Praha odhadla ke dni uzavření poboček v únoru.

Union banka zkrachovala letos v květnu. Přibližně 130.000 klientům v ní zůstaly vklady ve výši zhruba 15 miliard korun.

Zdroj: ČTK