7.8.2003

Přihlášky dědiců do konkurzního řízení

Na Union banku, a.s. „v likvidaci“, byl dnem 29. května 2003 Krajským soudem v Ostravě pod č.j. 33 K 10/2003 prohlášen konkurz.

Správce konkurzní podstaty v souvislosti s touto právní událostí oslovil klienty úpadce a přiloženým tiskopisem přihlášky naznačil, jak má věřitel nejpozději k datu 29. 8. 2003 postupovat s přihlášením pohledávky do konkurzního řízení vedeného Krajským soudem v Ostravě.

Z doručených přihlášek banka zjišťuje, že dědicové – ať už pravomocně ukončených dědických řízení, či dědicové z dědických řízení probíhajících – své nároky uplatňují jménem zemřelého a takové přihlášky budou pravděpodobně správcem konkurzní podstaty z důvodu nedostatku aktivní legitimace popřeny.

Dědicové podávají přihlášku vlastním jménem!

a) Dědicové pravomocně skončených dědických řízení (do data 28. 5. 2003 včetně) podávají přihlášku peněžité pohledávky dvojmo vlastním jménem, (s uvedením svého rodného čísla a adresy) s vlastnoručním podpisem v rozsahu nabytého dědictví z účtu zemřelého s případným odečtem částky jim vyplacené Fondem pojištění vkladů. Nárok dokládají pravomocným dědickým rozhodnutím (ověřená fotokopie). Je nezbytné v přihlášce označit přesně číslo, či čísla účtů zemřelého, jeho jméno, příjmení, rodné číslo a adresu posledního bydliště.

b) Dědicové, v jejichž případě nebyla dědická řízení dosud ukončena podávají přihlášku peněžité pohledávky z vkladu zemřelého dvojmo vlastním jménem, (s uvedením svého rodného čísla a adresy) s vlastnoručním podpisem. Za nezletilého dědice podepisuje zákonný zástupce, není-li ho opatrovník. Je-li dědiců více (2 a více), mohou podat společnou přihlášku, podepsanou všemi dědici. Peněžitá pohledávka uvedená v přihlášce by měla odpovídat nároku z vkladu z přesně uvedeného účtu či účtů zemřelého. Podíl jednotlivých dědiců je dán děděním ze závěti, ze zákona nebo z obou těchto důvodů. V přihlášce musí být přesně identifikován zůstavitel jménem, r. č. a adresou posledního bydliště, datum úmrtí, přesně označen notář, který vede dědické řízení, včetně adresy jeho kanceláře a čísla jednacího dědického případu.

K přihlášce dědici doloží originál nebo ověřenou kopii potvrzení tohoto notáře o stavu dědického řízení a o předpokládané výši peněžitého dědického nároku konkrétního dědice k pohledávce z účtu jehož byl zemřelý majitelem.

Vadně podanou přihlášku je možno soudní cestou vzít zpět a podat k soudu přihlášku novou.

Lhůta k podání přihlášky adresované Krajskému soudu v Ostravě, Havlíčkovo nábřeží č. 34, PSČ 728 81, k č.j. 33 K 10/2003 je soudem stanovena k datu 29. 8. 2003.

Ing. Michaela Huserová v.r.
správce konkursní podstaty
Union banka, a.s. „v likvidaci“