9.3.2004

Věřitelský výbor Union banky odmítl nabídky na prodej nemovitostí

OSTRAVA (9. března 2004) – Union banka nebude prodávat nemovitosti, ve kterých měla svoje pobočky, dohromady, ale jednotlivě nebo po malých souborech.Věřitelský výbor dnes totiž odmítl z důvodu nízkých cen nabídky od třech zájemců. Věřitelský výbor uložil správkyni jednat o prodeji jednotlivých nemovitostí či menších souborů. Na příštím zasedání výboru má předložit zprávu o tomto postupu.

Konkursní správkyně chtěla původně soubor nemovitostí prodat ve veřejné obchodní soutěži vyhlášené 16. ledna letošního roku. Soutěž však nesplnila cenová očekávání a po projednání s věřitelským výborem padlo rozhodnutí poskytnout čtyřem zájemcům – právnickým osobám, kteří doručili ve stanovené lhůtě své nabídky a prokázali svou solventnost a vážný zájem, exkluzivitu k dalšímu jednání a k přehodnocení cen. Cílem tohoto kroku bylo dosažení vyšší ceny než 141 miliónů korun, která byla pro veřejnou obchodní soutěži stanovena jako minimální. Ani exkluzivní jednání však nevedlo ke společnému prodeji všech 24 budov.

Rozhodnutí o exkluzivitě Michaela Huserová oznámila všem čtyřem účastníkům veřejné obchodní soutěže, s tím, že pro vypracování nových nabídek měli čas do 8. března. Pro tyto čtyři firmy byl opět otevřen (od 19. února do 5. března) data room a měly možnost si nabízený majetek prohlédnout.

Union banka vlastní soubor nemovitostí v lukrativních lokalitách měst České republiky. Jde o tři nemovitosti v Praze, dvě v Ostravě a Liberci a dále o budovy s pozemky v Olomouci, Přerově, Břeclavi, ve Valašském Meziříčí a Veselí nad Moravou. Na území Čech se pak prodávají domy v Českých Budějovicích, Kolíně, Benešově, Chrudimi, Hradci Králové, České Lípě, Teplicích, Mostu, Chomutově, v Litoměřicích, Lounech a v Ústí nad Labem.

Věřitelský výbor jednal také o dalším postupu při vymáhání pohledávek za společností Investmart B.V. Konkursní správkyně bude iniciovat prohlášení konkursu na Investmart v Holandsku. Pokud bude prohlášen, tak Union banka bude uplatňovat veškeré pohledávky v rámci konkursu. Věřitelský výbor vzal na vědomí, že konkursní správkyně připraví prostřednictvím holandské právní kanceláře celý postup podání návrhu na konkurs Investmartu.

Společnost Invesmart B.V. dlouhodobě nereaguje na výzvy k řešení svého dluhu, který přesahuje 2,7 miliardy korun. Většinou jde o závazky z titulu tzv. speciálních úvěrů. Konkursní správkyně usiluje i o vrácení 35 miliónů korun na účet Union banky, které bývalý management banky proplatil Investmartu pouhých 14 dní před uzavřením obchodních míst. Mělo jít o náklady vzniklé v souvislosti s přípravou vstupu investorů do skupiny Union Group.

Věřitelský výbor vyjádřil stanovisko k dalším materiálům, například k prodeji movitého majetku. Jde mimo jiné o prodej elektronického zabezpečovacího systému, PIN kalkulátorů, trezorů, knih či archivních regálů.