9.3.2004

Věřitelský výbor Unionky odmítl nabídky na prodej nemovitostí

OSTRAVA 9. března (ČTK) – Věřitelský výbor Union banky dnes z důvodu nízkých cen odmítl nabídky od třech zájemců na prodej souboru 24 nemovitostí, ve kterých měl zkrachovalý peněžní ústav své pobočky. Nemovitosti nyní bude konkurzní správkyně banky prodávat jednotlivě nebo po malých souborech, řekl ČTK mluvčí banky Oldřich Babický. Výbor podle něj jednal rovněž o dalším postupu vůči společnosti Invesmart B.V., která dluží bance 2,7 miliardy korun a konkurzní správkyně ji za to chce v Holandsku poslat do konkurzu.

Na prodej bývalých poboček Union banky byla v lednu vyhlášena veřejná obchodní soutěž. Přihlásili se do ní čtyři zájemci, ale za nemovitosti nabídli málo. Konkurzní správkyně Michaela Huserová s nimi poté jednala exkluzivně a snažila se je přimět, aby navýšili cenu na více než 141 milionů korun, která byla pro soutěž stanovena jako minimální.

"Věřitelský výbor uložil správkyni jednat o prodeji jednotlivých nemovitostí či menších souborů. Na příštím zasedání výboru má předložit zprávu o tomto postupu," dodal Babický.

"Konkurzní správkyně bude iniciovat prohlášení konkurzu na Investmart v Holandsku. Pokud bude prohlášen, tak Union banka bude uplatňovat veškeré pohledávky v rámci konkurzu," doplnil mluvčí. Věřitelský výbor podle něj vzal na vědomí, že konkurzní správkyně připraví prostřednictvím holandské právní kanceláře návrh na konkurz Investmartu.

Společnost Invesmart B.V. dlouhodobě nereaguje na výzvy k řešení svého dluhu, který přesahuje 2,7 miliardy korun, dodal mluvčí. Většinou jde závazky z takzvaných speciálních úvěrů. Správkyně usiluje i o vrácení 35 milionů korun na účet Union banky, které bývalý management banky proplatil Investmartu 14 dní před uzavřením obchodních míst. Mělo jít o náklady vzniklé v souvislosti s přípravou vstupu investorů do skupiny Union Group.

Věřitelský výbor dnes projednával také prodej dalšího movitého majetku. Jde například o prodej elektronického zabezpečovacího systému, PIN kalkulátorů, trezorů, knih či archivních regálů.

Union banka zkrachovala loni v květnu. Věřitelský výbor Union banky je tříčlenný a vede jej Fond pojištění vkladů.

Zdroj: ČTK