11.3.2004

Umělecké předměty Union banky jdou do dražby, zájem o ni je už teď veliký

OSTRAVA (11. března 2004) – Nebývalý zájem vzbuzuje připravovaná dražba, v níž správkyně konkursní podstaty zkrachovalé Union banky Michaela Huserová nabídne první část z bohaté škály obrazů, plastik, soch a reliéfů zdobících ještě před rokem bankovní pobočky a kanceláře jejich šéfů. Aukční katalog představující 136 dražených uměleckých děl si do této chvíle koupily už desítky lidí.

Ostravská aukční síň, která dražbu uměleckých předmětů z majetku Union banky organizuje, mimo to zaznamenala v tomto týdnu nápor dotazů na podrobnosti k průběhu aukčního dne. Tím bude úterý 16. března, tedy pracovní den, což je sice pro aukce umění netypické, ale odpovídá to pravidlům zpeněžování majetku z konkursní podstaty banky.

Vzhledem k tomu, že jde o prodej movitých věcí, který musí přinést finance na uspokojení pohledávek věřitelů zkrachovalé banky, budou muset znalci umění respektovat i dražební vyhlášku, která striktně vychází ze zákona o veřejných dražbách.To znamená, že je například nutné, aby do začátku dražby složili jistotu v hodnotě od 500 korun do 50 000 korun na každou položku dražby. Výše jistoty je stanovena dražební vyhláškou a odvíjí se od toho, na jak hodnotný předmět hodlá účastník dražby přihazovat. V aukčním katalogu jsou totiž obrazy s vyvolávací cenou 1 000 korun i státní kulturní památka či obrazy Jana Baucha, Oldřicha Blažíčka a Antonína Slavíčka s hodnotou převyšující 200 000 korun. Dražba provedená důsledně podle zákona ale má pro vydražitele například tu výhodu, že dosažená cena je cenou konečnou a už se nenavyšuje třeba o odměnu pro dražebníka.

„Připravovaná dražba uměleckých předmětů poutala pozornost už v Praze, kde jsme 4. března dražili movité věci z pražské pobočky Union banky,“ říká Břetislav Hodan, jednatel Ostravské aukční síně. Očekává, že zájemci o umělecká díla ocení, podobně jako kupci v Praze, že složení jistoty garantuje zákonný průběh dražby a zrychluje proces úhrady kupní ceny a převzetí vydraženého předmětu.

Dražba nábytku, starožitností a dalšího vybavení pražské pobočky Union banky v Helénské ulici vynesla před týdnem 2,608 milionu korun, které zvýšily hodnotu konkursní podstaty, z níž budou v budoucnu vypláceni věřitelé zkrachovalého peněžního ústavu. Součet vyvolávacích cen uměleckých předmětů, které jdou do aktuální dražby, se pohybuje rovněž v řádech milionů korun.