16.3.2004

Dražba obrazů a soch z majetku Union banky byla úspěšná

OSTRAVA (16. března 2004) – O 5,335 miliónu korun se po dnešní aukci obrazů a soch zvýšil výnos konkursní podstaty zkrachovalé Union banky. Celkem 86 zaregistrovaných zájemců mohlo dražit 134 obrazů a dvě sochy. Správkyně konkursní podstaty Union banky Michaela Huserová nabídla v dražbě první část z bohaté škály obrazů, plastik, soch a reliéfů zdobících ještě před rokem bankovní pobočky a kanceláře jejich šéfů. Samotnou dražbu uměleckých předmětů organizovala Ostravská aukční síň.

Ze 136 nabízených položek, u kterých byl součet vyvolávacích cen 4,12 miliónu korun, jich nenašlo nového majitele pouze 18. Vyvolávací ceny jednotlivých uměleckých předmětů byly shodné s oceněním znaleckými posudky. U čtyřech obrazů přesáhla vyvolávací cena 200 tisíc korun, šlo o díla Obrácení sv. Pavla na křesťanskou víru od neurčeného autora, Letohrádek královny Anny od Jana Baucha, Plavení koní od Oldřicha Blažíčka a Alej od Antonína Slavíčka.

Nejvyšší cena pří dražbě, konkrétně 460 tisíc korun, byla dosažena právě u posledně jmenovaného obrazu Alej, když vyvolávací cena byla 200 tisíc korun. Druhá nejvyšší cena (420 tisíc korun) byla dosažena u obrazu Plavení koní. Naopak kupce nenašel obraz Obrácení sv.Pavla na křesťanskou víru, který je státní kulturní památkou. Jeho vyvolávací cena byla 250 tisíc korun. Velký souboj dražitelé svedli například o obraz Pražský hrad od Jaroslava Šetelíka, který měl sice vyvolávací cenu 50 tisíc korun, ale nakonec byl prodán za 200 tisíc korun. Ale i o umělecká díla s nižší vyvolávací cenou se soupeřilo, například olej Františka Drtikola V průhledu měl vyvolávací cenu 15 tisíc, ale nakonec byl prodán za 58 tisíc korun.

Protože Union banka je v konkursu, milovníci umění museli na dražbě respektovat dražební vyhlášku, která striktně vycházela ze zákona o veřejných dražbách a mohla být odlišná od některých aukcí uměleckých předmětů, kde se třeba neskládá dražební jistota od 500 korun do 50 000 korun na každou položku dražby. Výše jistoty se odvíjela od toho, na jak hodnotný předmět chtěl účastník dražby přihazovat. Břetislav Hodan, jednatel Ostravské aukční síně k tomu dodal, že složení jistoty garantuje zákonný průběh dražby, zrychluje proces úhrady kupní ceny a převzetí vydraženého předmětu. Hodan k dražbě poznamenal, že z hlediska toho, co měla splnit, tedy prodeje uměleckých předmětů v rámci konkursu, byla úspěšná.

Konkursní správkyně Huserová je s výsledky dražby spokojená. Nejprve vyhodnotí dnešní dražbu a pak navrhne věřitelskému výboru další postup při prodeji zbývajících uměleckých předmětů z majetku Union banky.