7.10.2003

Sdružení poškozených klientů Union banky bojuje za peníze

OSTRAVA 7. října (ČTK) – Sdružení poškozených klientů Union banky (UB) bojuje na několika frontách za získání peněz uložených na kontě zkrachovalého peněžního ústavu. Novinářům to dnes během volby věřitelského výboru UB řekl zástupce sdružení Vladimír Šimáček. Sdružení vzniklo koncem května a nyní má podle Šimáčka asi 300 členů, z nichž většina má u Union banky vklady přesahující 25.000 euro (asi 800.000 korun).

"Postupuje se na několika frontách. Snažíme se přesvědčit poslance, že na tento krok, tedy na výplatu vkladů alespoň do výše čtyř milionů korun, máme morální nárok. Za druhé připravujeme různé legislativní kroky (žaloby) k tomu, abychom ty peníze získali. A za třetí se snažíme intervenovat u různých evropských orgánů v zemích Evropské unie," vyjmenoval Šimáček.

Připomněl, že klienti devatenácté zkrachovalé banky v ČR mají ze zákona nárok na 90 procent svých vkladů, maximálně však na necelých 800.000 korun. Při předchozích pádech bank stát vyplácel až čtyři miliony. Tolik získali například klienti Moravia banky. Dodatečné výplaty jim podobně jako v případě Pragobanky a Universal banky schválili poslanci v předloňském roce.

ČNB se nechystá iniciovat doplněk zákona, na jehož základě by klientům Union banky náležela vyšší výplata. "Iniciativa umožňující výplaty nad rámec zákonného nároku musí vzejít od nějakého poslance nebo poslaneckého klubu," řekl ČTK Pavel Zúbek z tiskového oddělení ČNB. Zákon o bankách je podle ČNB harmonizován s legislativou EU, přičemž v zemích unie se nevyplácí klientům zkrachovalých bank více než 800.000 korun.

Union banka zavřela své pobočky kvůli nedostatku hotovosti letos v únoru. Koncem května byl na ni prohlášen konkurz, do kterého přihlásilo zhruba 75.000 věřitelů pohledávky za 17,2 miliardy korun. Na prodej majetku za 8,7 miliardy korun bude dohlížet věřitelský výbor UB. Volba věřitelského výboru se konala dnes dopoledne a zúčastnilo se jí 110 věřitelů. Výsledky volby by měly být oznámeny ve středu.

Cílem Sdružení postižených klientů UB je podle Šimáčka dosáhnout, aby se s klienty UB zacházelo stejně jako s klienty ostatních zkrachovalých bank. Šimáček připustil, že se o činnosti sdružení moc neví, protože funguje zejména po interntetu (www.unionproblem.cz)

Zdroj: ČTK