29.9.2003

Union banka si kvůli směnkám SPP stěžuje u Ustavního soudu SR

OSTRAVA 29. září (ČTK) – Ústavní stížnost proti Slovenské republice podala v minulých dnech konkurzní správkyně zkrachovalé Union banky (UB) Michaela Huserová. Na dotaz ČTK to řekl tiskový mluvčí banky Robert Korselt. Stížnost je reakcí na červnový výrok Nejvyššího soudu SR v kauze pěti směnek vystavených společností Slovenský plynárenský priemysl (SPP), kterým se znovu oddálilo proplacení směnek za 350 milionů Kč. UB se peněz domáhá soudní cestou již čtyři roky.

Korselt připomněl, že Nejvyšší soud Slovenské republiky letos v červnu vrátil projednávání případu z roku 1998 znovu k bratislavskému krajskému soudu, a to i přesto, že všechna předchozí rozhodnutí nárok Union banky uznaly. "Červnové rozhodnutí Nejvyššího soudu SR je hrubým porušením základních zásad soudního řízení," uvedla pro ČTK Huserová, podle níž se zřejmě jedná o nejdelší směnkový spor na území bývalého Československa.

Směnky, které státní podnik SPP vystavil v roce 1998, jsou jednou z nejvýznamnějších pohledávek Union banky. Právo na jejich proplacení Union bance potvrdil v listopadu 2001 Nejvyšší soud SR, ke kterému se SPP odvolal poté, co ve prospěch Union banky rozhodly soudy prvního a druhého stupně. Právoplatnost směnek odmítla uznat i slovenská vláda. V současné době řízení pokračuje opětovně u Krajského soudu v Bratislavě.

Směnky, o které se soudí Union banka a SPP, vypsal později zavražděný bývalý ředitel plynáren Ján Ducký pro společnost Sezooz Group Vsetín, jejíž šéf Roman Zubík následně poskytl směnky Union bance jako záruku za úvěr. Na bývalého majitele vsetínského hokejového klubu Zubíka byla před několika dny podána obžaloba u ostravského krajského soudu, mimo jiné také v souvislosti s machinacemi s Duckého směnkami.

Podobné zkušenosti se směnkami SPP vystavenými pro Zubíkovu Sezooz Group Vsetín má i Moravia Banka, která zkrachovala na konci roku 1999. Senát Nejvyššího soudu SR minulý týden potvrdil loňský verdikt bratislavského krajského soudu, že plynárny nemusejí bance proplatit více než 209 milionů slovenských korun. Konkurzní správce Moravia Banky Pavel Bednařík dnes ČTK řekl, že jeho další postup závisí na rozhodnutí věřitelského výboru.

"Zatím o tom máme jen ústní informaci, rozsudek v písemné formě ještě nepřišel. Takže vyčkáme, až nám přijde rozsudek a pak se po konzultaci s věřitelským výborem rozhodneme," uvedl. Termín pro další setkání věřitelského výboru Moravia Banky zatím podle něj nebyl stanoven.

Zdroj: ČTK