13.10.2003

Představitelé Union banky chtějí vysvětlit průtahy ve vyšetřování

PRAHA 13. října (ČTK) – Vlastník Union banky a její největší dlužník, šéf italské investiční společnosti Invesmart Paolo Catalfamo a šéf Union Group Giuseppe Roselli, požádali ministra vnitra Stanislava Grosse, aby jim vysvětlil průtahy ve vyšetřování trestných činů v souvislosti s dubnovým krachem Union banky. ČTK o žádosti informoval jejich mediální zástupce Michal Donath.

V souvislosti s Union bankou policie vyšetřuje dvě kauzy. Kvůli podezřelému konkurzu na banku je pro zneužití pravomoci veřejného činitele stíhán soudce Krajského soudu v Ústí nad Labem Jiří Berka. Pražská policie zase obvinila trojici mužů v čele s příbramským fotbalovým bossem Jaroslavem Starkou, že údajně počátkem dubna unesli a jeden den drželi Roselliho.

V obou případech policie potřebuje vyslechnout jak Roselliho, tak Catalfama. Vzhledem k tomu, že se oba zdržují v Itálii, požádali policisté cestou právní pomoci o spolupráci italské kolegy. "Poslední zprávy mám někdy z června či května, že pan Roselli je ochoten podat svědectví, ale že v dohledné době neuvažuje, že by se do České republiky vrátil," řekl ČTK vyšetřovatel údajného únosu. Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství, které má mezinárodní právní pomoc na starosti, potvrdil, že žádost o pomoc Itálie již mají v evidenci.

Podle Donatha však Roselli nikdy neodmítl návrat do České republiky. "Prohlásil naopak, že rád přijede podat svědeckou výpověď, pokud mu bude zaručena osobní bezpečnost," uvedl Donath. Požádal údajně ministra vnitra o policejní ochranu, avšak nedočkal se žádné odpovědi. "Koukám na to jako blázen, protože tohle stanovisko pana Roselliho či pana Catalfama slyším poprvé," uvedl policejní rada. Také mluvčí ministra vnitra Marie Masaříková řekla, že jí není nic známo o tom, že by Roselli žádal Grosse o udělení osobní ochrany. "Je ale v zájmu policie, aby výslech mohl proběhnout," dodala.

S žádostí o právní pomoc s výslechy Catalfama a Roselliho se na italskou policii obrátil pravděpodobně i policejní rada, který vyšetřuje kauzu soudce Berky. Kromě toho se stále čeká na výsledky expertiz znalců, kteří měli prozkoumat soudcův počítač. Berka rozhodl o konkurzu Union banky 31. března v nezvykle krátkém termínu. Když vyšlo najevo, že rozhodoval na základě padělaných dokumentů, o tři dny později konkurz zrušil. Řekl tehdy, že byl sám uveden v omyl. Padělán byl podle něj notářský zápis o mimořádné valné hromadě Union banky.

Policie dále zahájila vyšetřovací kroky proti neznámému pachateli pro podezření z podvodu, poškozování cizích práv a pomluvy. Činů se pachatel údajně dopustil tím, že při podání návrhu na konkurz společnosti Česká revitalizační alias Union banka předložil falešnou plnou moc.

Z únosu bankéře Roselliho byli kromě Straky obviněni příbramský podnikatel Roman Kolář a Starkův bodyguard Zdeněk Karnoš. Starka tvrdí, že Roselliho viděl naposledy před třemi až čtyřmi roky. "Dostal jsem objednávku na několikadenní pronájem luxusní chaty a nabídl jsem chatu Koláře. Že tam bude pobývat Roselli, jsem netušil," řekl již dříve Starka. Obhájce Starky již podal návrh na zastavení stíhání, to ale bylo státním zástupcem zamítnuto. Stejný krok učinili již také obhájci dalších dvou obviněných. "Nyní tyto návrhy hodláme podávat pořád dokola," uvedl obhájce jednoho z nich Antonín Janák.

Zdroj: ČTK