14.10.2003

Spor o směnky mezi Union bankou a SPP je znovu u nejvyššího soudu

BRATISLAVA 14. října (ČTK) – Soudní tahanice mezi českou Union bankou a společností Slovenský plynárenský priemysel (SPP) o platnost takzvaných Duckého směnek se znovu zamotávají. Z krajského soudu v Bratislavě, který měl letos rozhodovat v případu už podruhé, se spor znovu dostane k nejvyššímu soudu. Právní zástupci SPP totiž namítli, že soudkyně krajského soudu je proti nim zaujatá. ČTK to řekla mluvčí SPP Dana Kršáková.

Nejvyšší soud bude rozhodovat, zda je námitka z podjatosti oprávněná či nikoli. V obou případech se spor znovu vrátí ke krajskému soudu. Pokud bude námitka uznána, případ bude řešit jiný soudce.

Bratislavský krajský soud rozhodl před třemi lety ve prospěch Union banky, které tak měl SPP zaplatit 350 milionů Kč za pět směnek s podpisem bývalého ředitele plynáren Jána Duckého. Po odvolání SPP se ale spor dostal k nejvyššímu soudu, který dal nejprve Union bance zapravdu, jeho dovolací senát ale nakonec letos v červnu zrušil všechna dosavadní soudní rozhodnutí a případ vrátil krajskému soudu.

Konkurzní správkyně mezitím zkrachovalé Union banky v září oznámila, že proti poslednímu rozhodnutí nejvyššího soudu podala ústavní stížnost. Směnky SPP jsou totiž jednou z nejvýznamnějších pohledávek Union banky.

Problémy se směnkami SPP s Duckého podpisem vyvstaly poté, co byl tento kontroverzní šéf SPP v lednu 1999 zastřelen. Po Duckého smrti se objevily informace o existenci zhruba tří desítek směnek s jeho podpisem. Ducký podepsal bianko směnky bez uvedení částky a měny.

Zmíněných pět směnek, o které se soudí Union banka a SPP, Ducký vypsal v roce 1998 pro společnost Sezooz Group Vsetín, jejíž šéf Roman Zubík následně poskytl směnky Union bance jako záruku za úvěr. Na bývalého majitele vsetínského hokejového klubu Zubíka byla v červnu podána obžaloba u ostravského krajského soudu, mimo jiné v souvislosti s machinacemi s Duckého směnkami.

Ve sporu o směnky neuspěla ani Moravia banka, jež požadovala proplatit směnky za více než 209 milionů slovenských korun. Nejvyšší soud v září potvrdil loňský verdikt bratislavského krajského soudu, že plynárny nemusejí směnky proplatit.

Zdroj: ČTK