30.10.2003

Union banka prodá nájemní smlouvy a vybavení asi 20 poboček

OSTRAVA 30. října (ČTK) – Zkrachovalá Union banka (UB) začne prodávat nájemní smlouvy a kancelářské vybavení asi 20 poboček. Celkem jich měla 91. Na prodej chce UB příští týden vypsat veřejnou obchodní soutěž. Na svém více než čtyřhodinovém jednání o tom dnes rozhodl věřitelský výbor UB, řekl ČTK mluvčí banky Robert Korselt. Užívací práva a movité věci se budou prodávat jednotlivě po pobočkách.

Do soutěže půjdou například bývalé pražské pobočky banky na Národní třídě, ve Smíchově a na Kopečku, dále v Hodoníně, Chebu, Mariánských Lázních, Pardubicích, Poděbradech, Táboře, Příbrami, Uherském hradišti, Vsetíně a Zlíně. Bude tam zařazeno i pět poboček, kde se bance nepodařilo získat souhlas vlastníků k prodeji užívacích práv, takže budou nabídnuty pouze movité věci. Jedná se o pobočky v Hustopečích, Mladé Boleslavi, Olomouci, v Praze na Jindřišské a Seifertově ulici.

Union banka měla celkem 91 poboček a expozitur a pět celních pracovišť na hraničních přechodech. Převážnou většinu jich vlastnila a zatím je nebude prodávat. Banka totiž hledá jejich dočasné nájemce. Podle šéfa věřitelského výboru Pavla Trnky je UB nabídla jiným bankám. "Jde jen o dohodnutí ceny," řekl ČTK. Podle informací ČTK projevily o tyto pobočky zájem tři banky.

Podle odhadu společnosti HZ Praha je dosažitelná prodejní cena poboček 500 až 750 milionů korun. Tuto cenu HZ Praha odhadla ke dni uzavření poboček v únoru.

Věřitelský výbor banky dále podle Korselta rozhodl, že do konce roku bude vyhlášena dražba na starožitnosti a umělecká díla z majetku UB. Účetní hodnota asi 220 uměleckých předmětů je kolem 12 milionů korun.

Podle Trnky se příští schůze věřitelského výboru uskuteční 20. listopadu. Výbor by na ní měl připravit podklady pro prodej poboček. Příští schůze bude projednávat také náklady na provoz konkurzní podstaty banky.

Tříčlenný věřitelský výbor Union banky byl ustanoven 7. října. Kromě Fondu pojistitelů vkladů v něm sedí zástupce brněnské společností Kotva nemovitosti a Dřevotvaru Znojmo.

Union banka zkrachovala letos v květnu. K soudu přihlásilo 75.000 věřitelů pohledávky za 17,2 miliardy korun. V Union bance zbyl majetek za více než osm miliard korun. Konkurz potrvá několik let a obecně platí, že věřitelům se v konkurzu vrátí zpět deset až 15 procent pohledávky.

Zdroj: ČTK