27.10.2003

Catalfamo se přijel zeptat, zda se s ním ČR nevyrovná

Aniž by byl ochoten prezentovat české straně argumenty pro své požadavky, přijel v pátek jednat o případném ukončení sporu s Českou republikou šéf Invesmartu Paolo Catalfamo. Invesmart zahájil arbitráž vůči ČR kvůli své investici do Union Group, ovládající Union banku.

Ta se nyní po odebrání bankovní licence nachází v konkursu a likvidaci. Invesmart odmítl celý případ české straně na páteční schůzce prezentovat, uvedl v tiskovém prohlášení mediální zástupce Invesmartu Michal Donath.

"Přijeli jsme zbytečně. Veškeré argumenty předložíme arbitrážnímu tribunálu, nikoli na jednání, které má vést k mimoarbitrážnímu smíru. Pokud ale česká strana prokáže jednoznačně vůli k dosažení dohody, jsme k ní určitě připraveni," cituje totéž prohlášení překvapivá slova samotného Catalfama. "V podstatě se přijel přeptat, zda mu česká strana něco nenabídne a nepředložil žádné nové argumenty pro svoji pozici," řekl ke schůzce zdroj blízký rozhovoru.

MF nevylučuje další jednání

Jednání proběhlo na ministerstvu financí za účasti náměstka ministra Ladislava Zelinky, zástupců České národní banky a právních zástupců Invesmartu ze společnosti Freshfields Bruckhaus Deringer. "Jednání nedospělo ke konkrétnímu závěru a nelze vyloučit, že bude pokračovat," řekl k průběhu schůzky mluvčí ministerstva Marek Zeman.

Invesmart B.V. je investiční společnost s italským zázemím registrovaná v Nizozemsku. Invesmart se stal většinovým vlastníkem Union Group, ovládající Union banku v červnu 2002. Centrální banka jí povolila vstup pod podmínkou posílení kapitálu tohoto investora. Akcionáři Invesmartu toto posílení přislíbili, avšak do pádu banky k němu nedošlo. Invesmart namísto toho požadoval po českém státu veřejnou pomoc Union bance. V únoru 2003 banka uzavřela pobočky kvůli nedostatku likvidity. ČNB poté bance odebrala bankovní licenci a poslala ji do likvidace.

Za hlavní příčinu pádu banky její představitelé nepřímo označili vysoké objemy úvěrů poskytnutých spřízněným osobám. Později byl na banku z popudu věřitelů prohlášen konkurs. V srpnu 2003 pak Invesmart a Paolo Catalfamo oznámili, že proti ČR zahájili dvě arbitrážní řízení. Vycházejí z domněnky, že Union banka byla poškozena diskriminačním jednáním státu, který pomohl některým jiným bankám. Podle dřívějších informací chce Invesmart za zmařenou investici požadovat náhradu ve výši deset miliard korun.

Zdroj: Právo