21.11.2003

Klienti nesouhlasí s postupem konkurzu UB; správkyně výtky odmítá

OSTRAVA/PRAHA 21. listopadu (ČTK) – Sdružení klientů Union banky (UB) se obává o osud konkurzní podstaty tohoto zkrachovalého peněžního ústavu. Zástupce sdružení Miroslav Jerije pro ČTK poukázal na to, že například akcie společnosti CDZ z konkurzní podstaty UB byly oceňovány na sto milionů korun, ale jejich zpeněžení nakonec vyneslo jen 12 milionů korun. Konkurzní správkyně Michaela Huserová takové nařčení odmítá.

"Celý proces zpeněžení akcií společnosti CDZ byl naprosto transparentní a byl zrealizován za přísného dodržení platných zákonů. Jsem přesvědčena, že výnos zpeněžení této části konkurzní podstaty úpadce Union banky byl pro věřitele úpadce výhodný a za dané situace ve společnosti CDZ i maximálně možný," uvedla na dotaz ČTK správkyně.

Podle zápisu z jedné ze schůzí sdružení, který Jerije poskytl ČTK, mají jeho členové na konkurzní řízení jiný názor. "Kolem krachu Union banky bylo, je a bude tolik podezřelých okolností, že ukončení konkurzu je v nedohlednu a státní orgány jej mohou libovolně posouvat až do celkového vyčerpání konkurzní podstaty "nezávisle vybranými" institucemi," uvádí se v dokumentu.

Akcie zlínské CDZ, která se zabývá poskytováním celních záruk, měly jít v září do dražby. Ta však byla zrušena a uvedené akcie byly prodány ve veřejné obchodní soutěži britské firmě Printstop UK Limited. Jediným kritériem výběru byla výše nabízené ceny. O zlínskou firmu se ucházela ještě společnost Broker&Partner z Prahy, která nabídla o milion méně.

Sdružení se nelíbí ani to, že soud konkurz vůbec prohlásil. Klienti se totiž nemůžou domáhat náhrad žalobami, protože do ukončení konkurzu nelze vyčíslit výši škody, upozorňuje sdružení.

Postižení klienti předali koncem dubna petičnímu výboru Poslanecké sněmovny petici, ve které požadují odškodnění až do výše čtyř milionů korun, jak tomu bylo v případě krachů jiných bank. Požadují také řádné prošetření celé kauzy a vyjadřují obavy z možného vytunelování banky. Petici nyní vyřizuje Stálá komise Poslanecké sněmovny pro bankovnictví.

Union banka zavřela své pobočky kvůli nedostatku hotovosti letos v únoru. Koncem května ostravský krajský soud prohlásil konkurz, do kterého zhruba 75.000 věřitelů přihlásilo pohledávky za 17,2 miliardy korun. Na prodej majetku za 8,7 miliardy korun dohlíží věřitelský výbor UB.

Zdroj: ČTK