18.12.2003

Věřitelský výbor rozhodl, že Union banka prodá své nemovitosti

OSTRAVA 18. prosince (ČTK) – Zkrachovalá Union banka (UB) připravuje prodej všech svých nemovitostí, ve kterých měla pobočky nebo obchodní místa. Ve vlastnictví banky zůstane jen jediný dům v Ostravě, který je předmětem soudního sporu. Ve středu o tom rozhodl věřitelský výbor banky, řekl dnes ČTK mluvčí banky Robert Korselt. Pobočky se začnou prodávat začátkem příštího roku.

"Formou dražby budou prodány spoluvlastnické podíly u tří nemovitostí. Zbylé 24 nemovitosti, kde je Union banka jediným vlastníkem, budou prodány ve veřejné obchodní soutěži jako celek," upřesnil mluvčí. Nemovitosti ostravského peněžního domu se nacházejí v různých lokalitách republiky.

Věřitelský výbor podle Korselta schválil prodej bývalých poboček, protože zajištění jejich provozu a údržby představuje velkou finanční i organizační zátěž pro konkurzní podstatu. Dalším důvodem jsou ceny nemovitostí, které jsou podle expertů na maximu a s největší pravděpodobností nebudou stoupat ani po vstupu země do Evropské unie v květnu příštího roku. Podle odhadu společnosti HZ Praha je dosažitelná prodejní cena poboček 500 až 750 milionů korun. Tuto cenu HZ Praha odhadla ke dni uzavření poboček v únoru.

Union banka se minulý měsíc neúspěšně pokoušela prodat ve veřejné obchodní soutěži nájemní smlouvy a vybavení vybraných poboček. Do soutěže bylo tehdy zařazeno 29 z celkového počtu 91 bývalých pracovišť banky v ČR. Korselt už dříve řekl, že tato síť obchodních míst bude zlikvidována a vybavení svezeno do centrálního skladu v Ostravě a později nabídnuto k prodeji.

Ostravský finanční ústav zbankrotoval koncem května a uvízly v něm vklady 130.000 klientů. K soudu přihlásilo 75.000 věřitelů pohledávky za 17,2 miliardy korun. V bance zbyl majetek za necelých devět miliard korun.

Policisté v pondělí obvinili tři bývalé vrcholné představitele zkrachovalé Union banky. Podle kriminalistů poskytli nestandardní úvěr osobě, která měla s bankou blízké vztahy a způsobili tak škodu za 140 milionů korun. Bývalého šéfa Tomáše Seidlera, místopředsedkyni představenstva Alenu Pejčochovou a bývalého člena představenstva a ředitele pro obchod Tomáše Michala kriminalisté v pondělí z předběžného zadržení propustili na svobodu.

Zdroj: ČTK